Hlavní obsah

Hurikán Ian může mít už stovky obětí, tvrdí šerif

• Aktualizováno

Hurikán Ian, který zasáhl Floridu, může mít v okrese Lee až stovky obětí. Uvedl to místní šerif ve vysílání stanice ABC. V dalším rozhovoru pro CNN o hodinu později už ale o tak vysokém čísle nemluvil. K počtu obětí pouze uvedl, že není jasné, kolik lidí je nezvěstných. Oficiálně je potvrzeno 15 obětí.

Bouře Ian udeřila na západním pobřeží amerického státu Florida.Video: Reuters

 
Článek

„Nemám potvrzená čísla, ale vím určitě, že počet úmrtí je ve stovkách. Máme tisíce lidí, kteří čekají na záchranu,“ řekl stanici ABC šerif okresu Lee Carmine Marceno.

V CNN později číslo nezopakoval, řekl ale, že oblast vypadá, jako by ji zasáhlo silné tornádo. „Neexistují slova, která by popsala, co jsme viděli,“ uvedl poté, co nad oblastí přeletěl vrtulníkem.

Úřady okresu Lee a Charlotte uvedly, že při záchranných operacích pomohly nejméně 500 lidem. Z nemocnic v oblasti bylo evakuováno nejméně 1000 lidí, protože byla přerušena dodávka vody.

Foto: Steve Helber, ČTK/AP

Následky hurikánu Ian na Floridě

Zastupitel sousedního okresu Charlotte Chris Constance stanici CNN potvrdil šest úmrtí. V Lee se nacházejí města Fort Myers a Cape Coral, která ve čtvrtek floridský guvernér Ron DeSantis označil za „zdevastovaná“. Informace o stovkách úmrtí ale podle New York Times označil za předčasné a uvedl, že je nemůže potvrdit.

Bouře, která měla sílu hurikánu 4. stupně se ve středu prohnala západní částí Floridy. Vítr v ní měl rychlost až 240 km/h. Evakuováno bylo 2,5 milionu lidí. Asi 2,6 milionu domácností je bez proudu. S nejvíce postiženými místy je špatné spojení.

Hurikán Ian zachycený z ISSVideo: Reuters

Americký prezident Joe Biden řekl, že může jít o nejničivější hurikán na Floridě v historii.

Foto: Wilfredo Lee, ČTK/AP

Následky hurikánu Ian

Bouře je nyní nad mořem a je možné, že opět zesílí na hurikán, nyní se blíží k Jižní Karolíně, vítr v ní má rychlost kolem 120 km/h a postupuje rychlostí asi 16 km za hodinu. Pobřeží Jižní Karolíny by měl Ian dosáhnout v pátek.

Foto: Phelan M. Ebenhack, ČTK/AP

Následky hurikánu Ian

Foto: Usa Today Network, Reuters

Následky hurikánu Ian

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám