Hlavní obsah

Hunter Biden odmítl vinu v případu nákupu zbraně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hunter Biden, syn amerického prezidenta Joea Bidena, v úterý u soudu odmítl vinu poté, co byl obžalován ze tří zločinů spojených s nákupem a držením střelné zbraně v roce 2018. Jeho právník zároveň avizoval žádost o smetení případu ze stolu na základě americké ústavy. Informovala o tom agentura AP, podle níž věc směřuje k hlavnímu líčení na pozadí předvolební kampaně, v níž bude Biden starší usilovat o znovuzvolení prezidentem.

Foto: Matt Rourke, ČTK/AP

Hunter Biden přichází k soudu

Článek

Biden junior byl obžalován poté, co se v létě nečekaně rozpadla dohoda s prokurátory o ukončení stíhání ve zbraňové kauze a o vině a trestu v případu pozdního zaplacení daní. Na základě této dohody by se Biden vyhnul vězení, plán však ztroskotal po soudním slyšení, od kterého se čekalo jeho schválení.

Daňová větev případu stále zůstává otevřená, přičemž podle amerických médií by i v této souvislosti mohl nedávno jmenovaný zvláštní vyšetřovatel vznést obžalobu.

Aktuálně čelí prezidentův syn obviněním, že v roce 2018 v dotazníku zatajil užívání drog, aby si mohl pořídit revolver. Je rovněž podezřelý, že bral drogy v době, kdy zbraň vlastnil. Podle vyšetřovatelů zbraň Colt Cobra měl 11 dní, během nichž si „pravidelně“ kupoval kokain.

Obviněný přiznává, že byl v dané době na omamné látce závislý, jeho právníci ale porušení zákona odmítají. Bidenův zástupce Abbe Lowell v úterý u soudu ve státě Delaware uvedl, že hodlá požádat o zamítnutí obžaloby, kterou považuje za neústavní.

AP podotýká, že obžaloby tohoto druhu jsou vzácné. Jistý federální soud navíc nedávno rozhodl, že zákaz držet střelné zbraně pro osoby užívající drogy je v rozporu s aktuálním výkladem americké ústavy. Zpochybnil tak zákon, na který odkazuje i obžaloba Bidena, pro soudy mimo jurisdikci daného odvolacího soudu, tedy i ten v Delaware, však verdikt není závazný.

Soud obvinil Huntera Bidena ze tří zločinů

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám