Hlavní obsah

Hrdina z Illinois. Školní strážník vykročil proti šílenému střelci

Dixon

Illinois oslavuje svého hrdinu. Policistu, jenž se postavil střelci a svou odvahou a pohotovostí patrně zachránil mnoho mladých životů. Na střední škole ve městě Dixon se postavil do cesty vyloučenému studentovi, který chtěl podle policie kampus z pomsty vystřílet. Ve středu o tom informovala BBC.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Školní policista zneškodnil ozbrojeného útočníka ve škole v Illinois (video je bez vzuku)Video: Reuters

 
Článek

„Jsem na toho strážníka za jeho hrdinné jednání nesmírně hrdý. Když zněly chodbami školy výstřely, šel vstříc útočníkovi,“ nešetřil chválou místní policejní velitel Steven Howell.

Strážník Mark Dallas zareagoval rychle. Nejmenovaného devatenáctiletého mladíka ve středu po krátké přestřelce zneškodnil na chodbě, takže se útočník k zamýšleným obětem vůbec nedostal. Dallas ho navíc postřelil jen tak, aby ho neohrozil na životě. Střelec sice musel být hospitalizován, ale uzdraví se.

Foto: ČTK/AP

Strážník Mark Dallas

S tím, jak se útoky takzvaných šílených střelců na amerických středních školách množí, jsou studenti i učitelé na takové situace stále lépe připraveni. V okamžiku, kdy zazněly první výstřely, se studenti zabarikádovali ve třídách a čekali na záchranu. Ta přišla takřka okamžitě. Odvahu policisty z Illionis ocenil i guvernér Bruce Rauner.

„Měli bychom být velmi vděční školnímu strážníkovi Marku Dallasovi za jeho statečnost a rychlou akci, kterou vyřešil nebezpečnou situaci na střední škole v Dixonu,“ napsal Rauner na Twitteru.

Naposledy policista naopak selhal

Přestože jsou studenti na podobné situace připravováni, když se něco takového skutečně stane, prodělají trauma. „Nikdy jsem si nemyslel, že se něco takového (na naší škole) může stát,“ řekl místnímu zpravodajskému serveru Sauk Valley Media student Brandon Stehl s tím, že si nejdříve myslel, že jde o nějaký šprým.

Popisovaný případ kontrastuje s událostí z letošního února, kdy Scot Peterson, zástupce šerifa ve floridském městě Parkland, nezasáhl proti střelci, který útočil na místní střední škole, přestože byl na místě a ozbrojený. Zástupce šerifa stál v době krveprolití před budovou, proti Nikolasi Cruzovi ale nezasáhl. Ten během šestiminutového řádění zastřelil 17 lidí a dalších 15 zranil. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám