Hlavní obsah

Haiťané viní OSN z šíření cholery, zaútočili na modré přilby

Novinky, rei
Port-au-Prince

Nejméně jeden člověk přišel na Haiti o život při pondělním střetu mírových sil OSN s obyvateli Cap Haitien. Někteří demonstranti viní nepálské mírové jednotky z šíření cholery, která si v zemi vyžádala už přes 900 obětí.

Článek

Vojáci OSN museli proti demonstrantům vrhajícím kameny, blokujícím cesty, a pálícím barikády a policejní stanici použít slzný plyn.

Jeden muž byl zabit při přestřelce ve čtvrti Morin na předměstí Cap Haitien, které je druhým největším haitským městem. „Demonstrant měl zbraň a střelil po vojákovi, který střelbu v legitimní sebeobraně opětoval,“ uvedl mluvčí mise OSN na Haiti Vicenzo Pugliese. Dalších šest lidí bylo při střetech zraněno, z toho šest vojáků mírových sil.

Někteří Haiťané viní nepálské vojáky z mise, že do země zavlekli první epidemii cholery za poslední století. Podle OSN neexistují žádné důkazy, které by tvrzení potvrzovaly. Dav lidí se postavil nepálským vojákům také ve městě Hinche ve střední části Haiti.

Cholera je už ve všech deseti haitských provinciích a podle koordinátora pomoci OSN pro zemětřesením z kraje roku zdevastovanou zemi už není epidemie jen zdravotnickou krizí, ale záležitostí národní bezpečnosti. Polovina obyvatel z deseti miliónů žije z méně než dolaru a čtvrt denně a mýdlo je sotva dostupný luxus, natož aby si mohli koupit bezpečnou balenou vodu. [celá zpráva]

Podle OSN hrozí, že se cholerou nakazí až 200 000 lidí.

Foto: St-Felix Evens, Reuters

Muž v hlavním městě Port-au-Prince veze ženu nakaženou cholerou na ošetření.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám