Hlavní obsah

Firma najala bezdomovce jako vysílače wi-fi

– Austin

Mezinárodní marketingová společnost BBH na technologické konferenci South by Southwest v americkém Austinu narazila s nápadem udělat z bezdomovců přístupové body k bezdrátovému internetu. Kritici projektu většinou namítali, že firma lidi bez přístřeší zneužívá a že je její projekt uvádí do rozpaků. BBH nicméně podle úterního vydání listu The New York Times uvedla, že pouze chtěla upozornit na situaci bezdomovců.

Z bezdomovců se staly bezdrátové přístupové body k internetu.

Článek

Firma v Austinu do své akce zapojila 13 dobrovolníků z místního útulku pro bezdomovce. Vybavila je zařízením pro mobilní připojení k internetu, vizitkami a tričky, na nichž byla informace o tom, jak se jmenují a že slouží jako přípojný bod. BBH svým "bezdrátovým bezdomovcům" platila 20 dolarů za den. Další peníze mohli získat z darů od lidí, kteří se přes ně připojili.

Nepříznivé reakce

Reakce na projekt ale nebyly příliš příznivé. Tim Carmody píšící pro časopis Wired jej označil za "zcela problematický" a jako "něco z temně satirické dystopické sci-fi". Jiní návštěvníci konference si z akce dělali legraci, když například v komentářích na blogu firmy BBH psali, že "jejich přístupový bod se neustále toulá někam mimo dosah, a kazí mi tak obchodování na burze".

Firma se hájila tím, že bezdomovce nijak nezneužívá a chce pouze upozornit na jejich osud. Inspiroval ji podobný projekt, kdy bezdomovci prodávají noviny.

"Považovali jsme to za prostředek, jak zvýšit povědomí (o jejich situaci) tím, že jsme jim dali možnost zapojit se do většinové společnosti a mluvit s lidmi," uvedl Saneel Raida z BBH.

Ohlasy ze strany bezdomovců

Negativní reakce překvapily i Mitchella Gibbse, který je ředitelem útulku Front Steps, odkud pochází bezdomovci účastnící se projektu. Akce podle něj vzbudila v bezdomovcích "podnikavý duch".

"Je to prostě pracovní příležitost nezávisle na tom, kdo ji nabízí," podotkl. S projektem neměli problém ani bezdomovci.

"Každý si myslí, že je to tvrdý chleba. Mně to tak ale nepřipadá. Rád mluvím s lidmi a je to práce. Poctivá práce i mzda," řekl jeden z nich.

Internetová bublina

Kritici akce ale také upozorňovali na to, že zvýraznila propast mezi bezdomovci a lidmi žijícími v internetové bublině. Podle nich přitom její tvůrci dělali, jako kdyby tato propast neexistovala.

"Už teď si lidé myslí, že internetová komunita je tak zabraná sama do sebe, že nevnímá vnější svět," podotkl Adam Hanft z poradenské marketingové firmy Hanft Projects.

Pod názvem South by Southwest se v texaském Austinu pravidelně na jaře koná sled technologických konferencí a hudebního a filmového festivalu. Předloni se akce zúčastnila i česká kapela Please the Trees.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám