Hlavní obsah

Fidel Castro se poprvé po čtyřech letech ukázal na veřejnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Havana

Bývalý kubánský vůdce Fidel Castro se tento týden ukázal na veřejnosti poprvé od onemocnění před čtyřmi roky. Zprávu v sobotu přinesl kubánský provládní internetový deník, podle nějž třiaosmdesátiletý vůdce ve středu navštívil Národní centrum pro vědecký výzkum v Havaně.

Foto: Alex Castro , Reuters

Fidel Castro

Článek

Castro, oblečený do sportovní bílé mikiny, se na fotografiích pořízených mobilním telefonem usmívá a hovoří s lidmi, kteří se kolem něj shromáždili při odchodu z kubánského centra vědeckého výzkumu, uvedla agentura Reuters.

Foto: Alex Castro, Reuters

Autorka záznamu na blogu Rosa Báezová podle ní napsala, že šlo o překvapivou návštěvu. "Je hubený, ale vypadal dobře, a podle našeho ředitele, je na tom velmi dobře i mentálně," poznamenala Báezová, jejíž blog je součástí webové stránky s názvem ´Bloggeři a zpravodajové revoluce´.

Podle agentury AFP se snímky, které pořídil jeho syn Alex, povoláním fotograf, objevily také na oficiálním webu cubadebate.cu.

Fidel Castro stál v čele ostrovního státu od roku 1959. V červenci 2006 prodělal závažnou operaci zažívacího traktu a vzápětí předal pravomoci svému o pět let mladšímu bratru Raúlovi. Ten byl oficiálně v čele státu potvrzen v únoru 2008.
Od svého onemocnění se Fidel Castro na veřejnosti neobjevil. Média čas od času zveřejní jeho fotografii, na níž bývá obvykle s některým zahraničním státním návštěvníkem, většinou s venezuelským prezidentem Hugem Chávezem, a to ve vnitřních prostorách nějakého domu.
Castro nicméně stále sepisuje stati, v nichž reaguje většinou na mezinárodní dění a jež pak ostrovní média přetiskují.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám