Hlavní obsah

FBI provozovala web s dětským pornem, dva týdny lovila pedofily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americká FBI téměř dva týdny provozovala internetové stránky s dětským pornem, na nichž byly volně ke stažení erotické obrázky a videa nezletilých dětí. Smyslem utajeného „převzetí“ jednoho z největších webů svého druhu bylo prostřednictvím spywaru, který na něj agenti nahráli, najít a vystopovat pedofily. Ministerstvo spravedlnosti FBI teď tvrdě kritizuje.

Foto: Pichi Chuang, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Ke kontroverzní metodě se americký Federální úřad pro vyšetřování uchýlil proto, že za normálních okolností jsou pedofilní uživatelé skrytí za programem Tor, který umožňuje anonymní surfování.

FBI ale vládní web infikovala programem, jenž krytí Torem dokáže prolomit, napsal server USA Today.

Sex nezletilých od FBI 

Web Playpen byl pod kontrolou FBI od 20. února do 4. března loňského roku. Tou dobou poskytoval uživatelům odkazy na 23 tisíc erotických obrázků a videí nezletilých dětí. Okolo 9 tisíc z nich odkazovalo přímo na servery FBI.

Na některých fotkách přitom byly podle USA Today dokonce kojenci a nezletilé dívky zachycené při sexuálních aktivitách s dospělými muži.

Americké ministerstvo spravedlnosti teď FBI kritizuje s tím, že jsou děti v podstatě zneužity pokaždé, když někdo jejich snímky či videa zhlédne. Tím, že je agenti nechali na internetu, navíc umožnili jejich další šíření.

Nejtemnější místo podsvětí

Nejde o první případ, kdy se FBI k popisované metodě uchýlila. Podle informací ministerstva spravedlnosti už tak učinila nejméně třikrát. Kybernetičtí agenti se nicméně brání s tím, že to jinak nejde.

„Otevřelo se nám okno do nejtemnějšího místa podsvětí a neměli jsme příliš šancí proniknout tam jinak. Není jiný způsob, jak rozkrýt identitu tolika hráčů,“ tvrdí bývalý agent Ron Hosoko, který se podílel na přípravě převzetí prvního webu s dětským pornem.

Další etickou rovinou je to, že vládní hackeři mohou pochytat jen malé ryby. „Je to jako kdyby zaplavili ulice heroinem a pak zatýkali narkomany,“ zlobí se advokát Colin Fieman, jenž zastupuje jednoho z vystopovaných pedofilů.

Kolik pedofilů se díky převzetí stránek Playpen dostalo do rukou spravedlnosti, zveřejněno nebylo, protože vyšetřování stále probíhá a věc proto podléhá utajení.

Ukryto na temné síti

Agenti FBI internetové stránky odhalili v srpnu minulého roku, krátce poté, co se objevily  na takzvaném darknetu (temná síť). To je sekce internetu, která zůstává běžným uživatelům skryta.

Poté, co vládní hackeři vystopovali servery, na nichž web běžel, jej provozovatelům „ukradli“ a provozovali dál.

Sami na něj žádné snímky ani videa nenahrávali, uživatelům však v uploadování nebránili. Za dva týdny, po které byl web pod kontrolou úřadů, stránky navštívilo 100 tisíc lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám