Hlavní obsah

Experti: Recese v USA už klepe na dveře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdražování netrápí jen Čechy, i největší ekonomika světa čelí nejrychleji rostoucí inflaci za poslední čtyři dekády. Spotřebitelské ceny ve Spojených státech v červnu meziročně vzrostly o 9,1 procenta, přičemž energie vylétly vzhůru dokonce o 42 procent, nejvíce od roku 1980.

Foto: Foto Profimedia.cz

Newyorčanka na nákupu. Rostoucí ceny a inflace se odrážejí i na popularitě prezidenta Joea Bidena.

Článek

V Česku s aktuální meziroční inflací 16,6 procenta taková čísla možná pořád nevypadají úplně hrozivě, i Američané každopádně musejí nyní sahat prakticky při každé příležitosti výrazně hlouběji do kapsy. Před listopadovými volbami do Kongresu a dalších úřadů je přitom inflace pro Američany tématem číslo jedna a valná většina z nich neschvaluje způsob, jakým demokratická administrativa Joea Bidena tento problém řeší, ukazují jasně průzkumy.

Pravděpodobnost recese v příštích 18 měsících je větší než 50 procent
Richard Kelly, analytik TD Securities

Na lékaře nemám ani já, říká sestra

Rostoucí ceny už se projevují na klesající ochotě Američanů utrácet, šetří např. na pracích prostředcích, kosmetice či na dětských plenách, ukázal průzkum pro agenturu Bloomberg mapující vývoj maloobchodu za poslední tři měsíce. A nejde jen o omezení nákupů či cest autem, rostoucí počet Američanů nemá ani na ošetření u lékaře.

Inflace nadále stoupá i v USA, překročila tam devět procent

Ekonomika

„Sama si nemůžu dovolit zdravotní péči. Musela bych na pohotovost, ale to musí být opravdu nouzová situace,“ vylíčila listu The Day zdravotní sestra z pohotovosti ve městě Plainfield ve státě Connecticut. Dodala, že se s rostoucí inflací v jejich ordinaci výrazně přibylo lidí, kteří si nemohou dovolit návštěvu u běžného lékaře a vědí, že pohotovost je v nouzi odmítnout nemůže.

Se stále rostoucí inflací ve Spojených státech se podle tamních ekonomů zvyšuje i pravděpodobnost, že největší světová ekonomika upadne do recese. Ta je obvykle definována jako dva po sobě jdoucí mezičtvrtletní poklesy hrubého domácího produktu. A k tomu může technicky dojít už 28. července, kdy americké ministerstvo zveřejní své pravidelné statistiky. „Pravděpodobnost recese v příštích 18 měsících je větší než 50 procent,“ řekl stanici CNBC Richard Kelly, zodpovědný za globální strategii investiční banky TD Securities.

Americká ekonomika v prvním kvartálu klesla v ročním přepočtu o 1,5 procenta

Ekonomika

Riziko recese v americké ekonomice připouštěl už na konci června i Jerome Powell, šéf americké centrální banky (Fed). Ten nyní balancuje mezi dalším zvyšováním úrokových sazeb ve snaze zkrotit inflaci a hrozbou, že ekonomiku přiškrtí příliš a uvrhne ji do recese.

Powell přitom loni mluvil o inflaci jako o dočasné a zvyšování úrokových sazeb se dlouho bránil. V letošním roce ale Fed ve snaze mírnit inflaci zvýšil úrokové sazby už třikrát, celkem o 1,5 procentního bodu. Jeho základní úroková sazba se tak nyní nachází v pásmu 1,50 až 1,75 procenta. Experti nyní očekávají, že 27. července by mohl navýšit sazby o dalších 0,75 procenta nebo i o celé procento, nejvíce za poslední tři dekády.

Evropě hrozí recese s propadem 1,7 procenta, varuje Nomura

Ekonomika

Pracovních míst neubývá. Zatím

„Pokud Spojené státy čelí recesi, pak je to velmi podivná recese,“ podotkl ale ve svém komentáři list The Wall Street Journal s poukazem na to, že pokles výkonu americké ekonomiky zatím neprovází úbytek pracovních míst. Míra nezaměstnanosti nyní v USA dosahuje pouhých 3,6 procenta.

Přes přibývající stížnosti Američanů na rostoucí účty nevidí ani Powell celkovou situaci úplně pochmurně. „Americká ekonomika je prozatím silná. Utrácení zůstává na vysoké úrovni. Spotřebitelé jsou v dobré kondici. Firmy jsou v dobré kondici,“ řekl v závěru června.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám