Hlavní obsah

Dozorci v Mexiku půjčili vězňům auta a zbraně, ti zastřelili 17 lidí

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mexico DF

Mexické úřady vyšetřují vedení věznice ve státě Durango. Nechalo ve služebních vozech odjet skupinu vězňů, aby podnikla útok na zahradní oslavu, při které bylo pozabíjeno 17 lidí. Část z nich patřila ke konkurenčnímu drogovému gangu, uvádějí weby CNN a BBC.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Dozorci v Mexiku půjčili vězňům auta a zbraně, ti zastřelili 17 lidíVideo: Reuters

 
Článek

Mluvčí mexického ministerstva vnitra Ricardo Najera v neděli sdělil, že úřady umožnily vězňům zadržovaným ve věznici Cereso, aby 18. července podnikli útok na oslavu narozenin na farmě v Torreonu v sousedním státě Coahuila. „Umožnily jim vyjít z věznice a použít zbraně stráží a jet ve služebních vozidlech,“ přiznal.

„Delikventi je zlikvidovali v rámci dohody proti jiné skupině organizovaného zločinu,“ upřesnil Najers s tím, že se akce vymkla z rukou: „Naneštěstí během těchto poprav delikventi zbaběle pozabíjeli i nevinné civilisty, než se vrátili do svých cel.“

Akce šokovala svoji brutalitou i provedením. Zločinci přijeli na místo a bez jediného slova zastřelili 17 lidí a zranili dalších 18.

Najera uvedl, že jsou vyšetřování čtyři lidé z vedení věznice včetně jejího ředitele. Už byli zadrženi.

K vedení věznice přivedl vyšetřovatele fakt, že na místě činu byly nalezeny kulky z útočných pušek, které používají vězeňské stráže.

Podle Najery se stejní vězni podíleli ještě na dvou dalších masových vraždách v Torreonu, kdy také použili služební zbraně stráží při likvidaci členů soupeřícího drogového gangu.

Na severu Mexika spolu soupeří drogové kartely Zatas, Gulf a Sinaloa vedený Joaquinem Guzmánem. Drogová válka si vyžádala už 25 000 obětí.

Reklama

Výběr článků

Načítám