Hlavní obsah

Dodávka nové F-35 s novou elektronikou se opět odkládá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslední verze amerických bojových letounů F-35 nebude dodána do původně plánovaného dubna příštího roku a možná nedorazí ani do června. Důvodem jsou problémy se softwarem pro variantu označovanou jako Technology Refresh. Ve středu to oznámil výrobce s tím, že letos dodá jen 97 strojů F-35 místo slibovaných sto až sto dvaceti.

Foto: Lockheed Martin

F-35

Článek

Všechny dodané letouny budou navíce ve verzi TR-2, i když Lockheed původně uváděl, že ty dokončené v prosinci už budou ve standardu TR-3. Ten zahrnuje vyšší výpočetní sílu, jakou bude potřebovat i nová verze Block 4.Výpočetní výkon má být pětadvacetinásobně vyšší.

Procesor dodává společnost L3Harris, která měla potíže s hardwarem a softwarem, takže první výpočetní jednotky byly dodány s ročním zpožděním. L3Harris dodal první hardware pro testy až v červnu 2022. Ty ještě probíhají a Pentagon odmítá přebírat stroje bez ukončení testů. Lockheed by přitom měl dodávat měsíčně devět F-35 ve standardu TR-3, připomněl server Defense One.

Velení letectva dalo najevo nespokojenost, že zpoždění omezuje jeho schopnost poskytovat velitelům bojová letadla, jež umožní potýkat se s největšími hrozbami.

Velitel vzdušných sil Mark Kelly připustil, že vývoj špičkového softwaru a hardwaru i prostředků elektronického boje je těžká práce, ale upozornil, že na světě je více států s jadernými schopnostmi, kde dělají totéž.

„Dostat tato letadla včas je naprosto klíčové pro naši schopnost vypořádat se s každodenními globálními výzvami,“ zdůraznil.

Kvůli potížím se softwarem dodá Lockheed méně F-35

Amerika

F-35 mají problém. Přehřívají se jim motory, zvyšuje to náklady na provoz

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám