Hlavní obsah

Do vraždy haitského prezidenta je zapleten nový premiér, tvrdí prokuratura

Port-au-Prince

Vyšetřování vraždy haitského prezidenta Jovenela Moïseho nabralo nečekaný obrat, když nejvyšší státní zástupce požádal soudce, aby obvinil premiéra Ariela Henryho ze spojení se zločinem.

Foto: Reuters

Haitský premiér Ariel Henry

Článek

„Je tu dost kompromitujících prvků, aby se stíhal Henry a byl přímo obviněn,“ uvedl prokurátor Bed-Ford Claude podle agentury AP. Jednasedmdesátiletý neurochirurg Ariel Henry se stal premiérem v červenci dva týdny po Moïseho vraždě, kterou mělo 7. července v jeho domě spáchat najaté zahraniční komando.

Je to velký zvrat, uvedl list The Guardian. Henry byl dlouho považován za stabilizující prvek po atentátu a následném zemětřesení s více než 2000 oběťmi.

Otazníky okolo atentátu na Haiti: kdo stál za vraždou prezidenta a kdo ji spáchal?

Amerika

Podle haitských novin Claude také požádal imigrační úředníky, aby zabránili Henrymu opustit zemi vzhledem k závažnosti zjištění.

Už o víkendu se objevily náznaky o zapojení premiéra. Vyšetřovatelé atentátu ho chtěli vyslechnout, protože telefonoval s jedním z hlavních podezřelých z vraždy prezidenta.

Počet obětí zemětřesení na Haiti stoupl na 2189

Amerika

Podle Clauda Henry hovořil po atentátu sedm minut s bývalým ministrem spravedlnosti Josephem Felixem Badiem. Henry byl v té době v hotelu Montana v Port-au-Prince, zatímco ministr byl poblíž rezidence prezidenta. Kde je Badio nyní, není známo.

Pozadí činu je stále nejasné, haitského prezidenta zabilo na začátku července komando 18 bývalých kolumbijských vojáků. Podle policie stál za spiknutím pastor z Floridy Christian Emmanuel Sanon, který se chtěl stát haitským vůdcem, málokdo tomu však věří.

Vdova po prezidentovi se domnívá, že v pozadí stáli bohatí oligarchové, odpovědní za zločiny v beztak chudé a nestabilní zemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám