Hlavní obsah

Počet obětí zemětřesení na Haiti stoupl na 2189

Port-au-Prince

Počet potvrzených obětí sobotního zemětřesení na Haiti stoupl na 2189, oznámily ve čtvrtek agentury Reuters a AP s odvoláním na místní úřady. Dosud haitská civilní ochrana hlásila 1941 mrtvých. Tisíce lidí jsou zraněny.

Foto: Joseph Odelyn, ČTK/AP

Následky zemětřesení na Haiti

Článek

Záplavy a silné deště v minulých dnech přerušily snahy o hledání přeživších a pomoc těm, kteří zůstali bez domova nebo bez jídla a vody.

„Haiti je na kolenou,” prohlásil ve středu premiér země Ariel Henry. „Zemětřesení, které zdevastovalo velkou část jihu země, znovu ukazuje naše limity a to, jak jsme křehcí,” dodal ministerský předseda v době, kdy přeživší projevovali čím dál větší frustraci z pomalého poskytování pomoci v nejvíce postižených oblastech.

Počet mrtvých po sobotním zemětřesení na Haiti se zvýšil na 1419

Svět

Zraněných je 12 268 a nemocnice jsou přeplněné. Nejhorší je situace v nejpostiženějším Jeremie, kde reportér CNN ve úterý viděl, že na ošetření čekalo 84 lidí. Mnozí leželi na zemi.

„Jako soudce nemůžu mít politický názor. Ale jako člověk, jako člověk zajímající se o situaci své země, (musím říct) nic nefunguje. Neudělali nic, aby se připravili na tuto katastrofu,” kritizoval vládu Pierre Cenel z města Les Cayes.

Z některých domů zbyla jen hromada sutě. Obětí zemětřesení na Haiti je už 724

Zahraniční

Vedoucí haitské civilní ochrany Jerry Chandler připustil, že pomoc se do mnoha oblastí ještě nedostala, ale úřady se ji tam podle něj snaží dostat. Humanitární pomoc potřebuje nejméně 600 000 Haiťanů a 135 000 rodin je bez střechy nad hlavou, uvedl Chandler.

Sobotní zemětřesení o síle 7,2 stupně bylo v Americe druhé nejtragičtější za posledních 20 let, větší katastrofu zažilo Haiti v lednu 2010, kdy po otřesech zemřelo na 230 000 lidí.

Nejchudší americká země se přitom z otřesů půdy před jedenácti lety stále vzpamatovává. Poslední přírodní neštěstí zemi postihlo jen několik týdnů poté, co skupina zahraničních vojáků zavraždila prezidenta Jovenela Moïseho, což stát uvrhlo do politického chaosu.

Haitského prezidenta zlikvidovalo komando Kolumbijců a Američanů

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám