Hlavní obsah

Devatenáctiletý chystal bombový útok na mrakodrap v Dallasu

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dallas

Agenti amerického bezpečnostního úřadu FBI ve čtvrtek zatkli 19letého Jordánce, který se chystal odpálit bombu u mrakodrapu v Dallasu. Uvedla to stanice CNN.

Článek

Podle federálních úřadů chystal Hosam Maher Husein Smadi džihád na americké půdě. Bombu plánoval umístit do auta přistaveného k budově Fountain Plaza, jež má 60 pater.

Zatčení následovalo jen den po odhalení podobného záměru ve Springfieldu ve státě Illinois. Vyšetřovatelé se obávali, že zatčení ve Springfieldu by mohlo urychlit akci, kterou Smadi zamýšlel.

Úřady oznámily, že Smadiho dlouhodobě sledovaly. Podle nich se netajil nenávistí k USA a záměrem vést ozbrojený boj. Akci plánoval sám. Své plány prozradil tajnému agentovi. Původně chtěl útočit v den výročí teroristických útoků z 11. září, ale pak se rozhodl počkat nejméně do 20. září, kdy končil svatý měsíc ramadánu.

Smadimu hrozí doživotí a pokuta čtvrt miliónu dolarů.

Série zatčení napříč USA

Federální agenti napříč Spojených států uskutečnili v posledních dnech z podobných důvodů hned několik zatčení. Kromě zmiňovaného Michaela Fintona v Illinois, jenž rovněž plánoval k útoku použít automobil s náloží, byl v New Yorku zatčen Batim Kaziu, který v Egyptě a Kosovu nakupoval zbraně pro afghánský odboj. V Severní Karolině zase obvinili Daniela Patricka a Hysena Sherifiho, kteří měli společně s šesti dalšími lidmi plánovat útok na vojenskou základnu ve Virginii.

Už o víkendu byl zatčen řidič autobusu v New Yorku Najibullah Zazi. Z přípravy teroristického útoku ho obvinili ve čtvrtek. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám