Hlavní obsah

V Chile hoří stovka požárů, zabily už desítky lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Santiago de Chile

Bezmála stovka aktivních požárů sužuje v těchto dnech centrální část Chile v regionu, který sousedí s metropolitní oblastí Santiaga de Chile. Plameny už zabily nejméně 19 lidí a podle ministerstva vnitra počet obětí nejspíš ještě poroste, protože do některých míst se ještě nedostali záchranáři.

Foto: Rodrigo Garrido, Reuters

Dým z lesních požárů, které zasáhly i okolí oblíbeného chilského letoviska Viňa del Mar (únor 2024)

Článek

Podle deníku El País požáry v pátek večer místního času způsobily chaos a dopravní zácpy, proto úřady na sobotu vyhlásily v několika obcích zákaz vycházení.

„Nyní máme bezmála stovku aktivních požárů, čtyři desítky z nich jsou pod kontrolou. Za posledních 24 hodin se oblast požárů rozšířila ze 30 000 hektarů na 43 000,“ uvedla ministryně vnitra Carolina Toháová podle deníku El País.

Foto: Andres Pina, ČTK/AP

Obyvatelé chilského Villa Alemana se snaží odtlačit auto od plamenů blížících se k městu

Některé založeny úmyslně?

Dodala, že požáry už připravily o život nejméně 19 lidí. Tragická bilance ale podle ní nemusí být definitivní, protože některá místa jsou kvůli plamenům stále nepřístupná. „Existuje podezření, že některé požáry byly založeny úmyslně,“ dodala ministryně.

Chilský prezident Gabriel Boric vyhlásil stav katastrofy ve dvou provinciích regionu Valparaíso, kde je situace nejkritičtější. Boj s požáry hasičům ztěžuje silný vítr a vysoké teploty, v Chile je nyní léto. Požáry zasáhly i okolí oblíbeného přímořského letoviska Viňa del Mar.

Požáry v Kanadě spálily víc lesa, než je rozloha Česka a Slovenska dohromady

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám