Hlavní obsah

Demonstranty ve Wisconsinu střílejte, vyzval americký vládní úředník

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Náměstek ministra spravedlnosti amerického státu Indiana Jeff Cox navrhl razantní řešení problémů blízkého státu Wisconsin, kde se bouří lidé kvůli navrhovaným rozpočtovým škrtům a omezení pravomocí odborů. Cox na sociální síti Twitter navrhl, aby policisté proti demonstrantům použili ostré náboje. Informovala o tom ve čtvrtek stanice NBC.

Foto: Darren Hauck, Reuters

Demonstrace před státním parlamentem ve Wisconsinu

Článek

Cox v reakci na víkendovou zprávu magazínu Mother Jones, že na demonstranty před vládní budovou by mohla nastoupit zásahová jednotka, což se nestalo, napsal, že protestující jsou „političtí nepřátelé“ a „bandité“, kteří „fyzicky ohrožují zákonně zvolené představitele“ a policie by měla použít "ostré náboje". „Jako reakci na takové chování... se přimlouvám za smrtící sílu,“ uvedl.

Redakce přišla na skutečnost, že odesílatel JCCentCom je náměstek ministra spravedlnosti v Indianě, až s odstupem. Když reportéři na jeho pracovní e-mailovou adresu odeslali požadavek, aby potvrdil autenticitu zprávy a vysvětlil okolnosti, Cox odpověděl: „Abych vysvětlil kontext, anebo abych byl umlčen? Všechny komentáře na Twitteru a mém internetovém blogu jsou moje a nikoho jiného. Všechny je mohu obhájit.“

Státní ministerstvo spravedlnosti zahájilo vyšetřování události. „Až skončí, bude přijato náležité personální opatření,“ uvedlo v písemném stanovisku.

Reklama

Výběr článků

Načítám