Hlavní obsah

Demokraté sázejí před volbami na Obamu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Američtí demokraté před volbami do Kongresu sázejí i na exprezidenta Baracka Obamu (61). Před hlasováním 8. listopadu bude řečnit na mítincích ve státech Georgia, Wisconsin a Michigan, kde průzkumy předpovídají velmi těsný souboj mezi demokraty a republikány.

Foto: Evelyn Hockstein, Reuters

Barack Obama a jeho žena Michelle (za ním) se v září v Bílém domě zúčastnili odhalení svých oficiálních portrétů.

Článek

„Vzhledem k tomu, kolik je v sázce v letošních volbách, chce prezident Obama přispět k tomu, aby demokraté příští měsíc vyhráli,“ vzkázal jeho tým v prohlášení.

Například 29. října v Milwaukee podpoří Obama na mítinku jak kandidáta do Senátu Mandelu Barnese (35), tak obhajujícího guvernéra Wisconsinu Tonyho Everse (70), podotkla stanice NBC News.

Obamův tým řadu žádostí odmítl

Zájem demokratických kandidátů stanout vedle Obamy na pódiu byl přitom podstatně větší a exprezidentův tým řadu žádostí odmítl, podotkla stanice CNN. Dodala, že zčásti to způsobila i obava, aby Obama přílišnou aktivitou nemobilizoval i republikánské voliče.

Biden není vidět

Obamova předvolební vystoupení a videovzkazy jsou přitom úzce koordinované s administrativou stávajícího prezidenta Joea Bidena, po­dotkla CNN.

Už dříve přitom americká média upozornila, že Biden (79) se na úřadujícího prezidenta v kampaních příliš neobjevuje – podle stanice ABC News je řada demokratických kandidátů spíše ráda, neboť zejména v nerozhodných státech by pro ně spojování s nepopulární administrativou mohlo být spíše přítěží.

Bez ohledu na výsledek voleb do Kongresu má přitom Obama své vlastní ambiciózní plány. Dva týdny po hlasování pořádá takzvané Demokratické fórum, které má být počátkem nové etapy Obamovy nadace – podle CNN se nyní hodlá více než dřív soustředit na podporu demokracie nejen v USA, ale i ve světě.

„Vnímá to jako téma, které se vine napříč všemi jeho aktivitami,“ řekl televizi Obamův poradce Ben Rhodes (49).

Co říkají průzkumy?
S tím, jak si prezident Biden vede v úřadu, je nespokojeno 53,2 procenta, spokojeno 42,7 procenta.
Na otázku, koho budou v listopadu volit do Senátu, 45,5 procenta odpovědělo, že demokraty, a 44,7 procenta republikány.
Nepříznivý názor na Trumpa sdílí 53,7 procenta, opak si myslí 41,5 procenta.
Zdroj: fivethirtyeight.com

Na četných mítincích před listopadovými volbami mezitím republikánské příznivce burcuje exprezident Donald Trump (76), který stále naznačuje možnou opětovnou prezidentskou kandidaturu v roce 2024. Stejně jako republikánský exprezident i někteří nynější kandidáti z jeho partaje stále opakují nepodložená tvrzení, že v roce 2020 Biden „ukradl“ Trumpovi vítězství v prezidentských volbách prostřednictvím rozsáhlých volebních podvodů.

„Může se ukázat, že v těsných prezidentských volbách v určitém okamžiku může být potvrzení voleb v klíčovém rozhodujícím státě sporné. A bude opravdu důležité, abychom tam měli lidi, kteří to udělají férově,“ řekl k tomu Obama minulý týden.

Trump apeloval na americké Židy

Trump také zareagoval na předvolání před kongresovou komisi, která vyšetřuje útok jeho radikálních příznivců na Kapitol z 6. ledna 2021. Exprezident dal v obsáhlé odpovědi najevo „vztek a zklamání“, aniž bylo jasné, zda nakonec bude svědčit.

Obama získal cenu Emmy za namluvení seriálu o národních parcích

Kultura

Na své síti Truth Social si postěžoval na nedostatečnou podporu ze strany amerických Židů. „Žádný prezident neudělal pro Izrael tolik jako já. Poněkud překvapivě to však daleko více oceňují naši skvělí křesťanští evangelikálové než lidé židovské víry, zejména ti v USA,“ napsal.

Dodal, že v Izraeli je přitom jeho popularita tak vysoká, že by tam mohl klidně být předsedou vlády.

Reklama

Výběr článků

Načítám