Hlavní obsah

Dav v hlavním městě Haiti upálil 13 lidí

Port-au-Prince

Dav v hlavním městě Haiti zbil a upálil 13 lidí, patrně členů kriminálního gangu, které předtím vzala do vazby policie. O pondělním incidentu v úterý informovala s odvoláním na policii a svědky agentura AP, podle níž lynč ilustruje frustraci veřejnosti. Kriminální organizace kontrolují většinu území hlavního města a okolí. Jejich vliv vzrostl po vraždě prezidenta Jovenela Moïseho v červenci roku 2021, kdy se ještě prohloubila politická i hospodářská krize na ostrovním státě.

Dav v hlavním městě Haiti upálil 13 lidíVideo: AP

 
Článek

Haitská policie v prohlášení uvedla, že policisté v městské části Canape Vert v pondělí časně ráno zastavili a prohledali mikrobus kvůli kontrabandu a podezřelým zabavili zbraně. Podezřelé posléze „bohužel zlynčovali obyvatelé města“.

Svědek, který uvedl své jméno jako Edner Samuel, sdělil agentuře AP, že dav odvedl údajné členy gangu od policie, zbil je a ukamenoval. Poté na ně lidé položili pneumatiky, ty polili benzínem a zapálili, dodal. Reportér agentury AP na místě viděl 13 hořících těl.

Foto: AP

Dav v hlavním městě Haiti upálil 13 lidí

Později téhož dne bylo v nedaleké čtvrti položeno dalších šest ohořelých těl. Někteří svědci uvedli, že je zabila policie a zapálili je obyvatelé. AP nemohla tato svědectví ověřit.

Mexický gang, který unesl čtyři Američany, se omluvil a vydal údajné pachatele

Amerika

Čtvrti Canape Vert se zatím daří unikat kontrole zločineckých gangů. Jmenovaný svědek má za to, že podezřelí pravděpodobně mířili do jiné oblasti, aby se připojili ke skupině členů gangu, kteří bojovali s policií. Další svědek, Jean Josue, uvedl, že se v oblasti od časného rána hodně střílelo.

Foto: Ralph Tedy Erol, Reuters

Lidé v Port au Prince opouštějí své domovy v důsledku bojů mezi gangy

V nedaleké oblasti Turgeau, několik minut jízdy od Canape Vert, policie podle svědků při přestřelce zabila šest členů gangu. Místní obyvatelé odtáhli jejich těla na centrální místo a zapálili je.

Haiti je nejchudším americkým státem a bezpečnostní situace na ostrově je bezútěšná zejména kvůli stupňujícím se aktivitám zločineckých gangů. Haiti kvůli tomu na konci ledna požádala OSN o vyslání zahraničních jednotek.

Kanada a Spojené státy poslaly Haiti na pomoc proti gangům vojenské vybavení

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám