Hlavní obsah

Další Trumpova výměna. Personální šéf Bílého domu končí

Personální šéf Bílého domu John Kelly opustí ke konci tohoto roku svou funkci. Oznámil to v sobotu americký prezident Donald Trump. Ten sahá k personálním změnám ve vládě a ve svém úřadě na poměry amerických prezidentů nezvykle často.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Americký prezident Donald Trump při rozhovoru s personálním šéfem Bílého domu Johnem Kellym.

Článek

Kelly strávil ve funkci téměř rok a půl a až do letošního léta měl s Trumpem přátelské vztahy. Prezident jej v červenci požádal, aby ve funkci zůstal až do roku 2020, s čímž Kelly souhlasil. Podle amerických médií se ale v poslední době vztahy Kellyho s prezidentem značně zhoršily a oba muži spolu přestali komunikovat.

Americká média již v polovině listopadu informovala, že Trump chystá několik personálních změn. V pátek oznámil, že chce, aby velvyslankyní Spojených států při OSN byla Heather Nauertová, která působí jako mluvčí ministerstva zahraničí, a novým ministrem spravedlnosti William Barr, jenž post ministra spravedlnosti, s nímž je spojena i funkce nejvyššího žalobce, zastával v letech 1991 až 1993. Barr nahradí Jeffa Sessionse, který před měsícem na Trumpovu žádost odstoupil.

V sobotu Trump oznámil také jméno nového předsedy sboru náčelníků štábů, kterým bude generál Mark Milley. Ve funkci nejvyššího prezidentova vojenského poradce nahradí Josepha Dunforda, který odejde do důchodu.

Trump sahá k personálním změnám ve vládě a ve svém úřadě na poměry amerických prezidentů nezvykle často a sklízí kvůli tomu kritiku nejen z řad opozičních demokratů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám