Hlavní obsah

Člověk informující o napojení Trumpa na Rusy je obviněn ze lži

Washington

Klíčový zdroj informací o napojení amerického prezidenta Donalda Trumpa na Rusko, Rus Igor Dančenko, byl ve čtvrtek obviněn, že lhal FBI. Vinu tento spolupracovník bývalého britského agenta Christophera Steela, který sestavil část spisu na Trumpa týkající se jeho vazeb na Rusko, přiznat odmítl a byl propuštěn na kauci ve výši sto tisíc dolarů.

Foto: Manuel Balce Ceneta, ČTK/AP

Igor Dančenko

Článek

Třiačtyřicetiletý analytik Dančenko byl obviněn z pěti případů poskytnutí lživých tvrzení vyšetřovatelům, kteří zkoumali možné napojení Donalda Trumpa na Rusko, jež se mělo pokusit ovlivnit volby. Právě jím poskytnuté informace, které předtím dal Steelovi, byly použity ve spisu týkajícího se vazeb Trumpa na Rusko.

Dančenko podle federálních žalobců mimo jiné nepravdivě uvedl, že získal informaci od anonyma, který mu volal a naznačoval, že „pokračovala komunikace mezi lidmi z Trumpova volebního štábu a ruskými představiteli a že volající naznačoval, že by Kreml mohl pomoci dosáhnout zvolení Trumpa“.

Dančenko původně plánoval, že se vydá do rukou úřadů v rámci dohody, ale když unikly zprávy o Dančenkově obvinění, FBI se ho rozhodla zatknout.

Trump dlouho čelil nepodloženým obviněním o svém napojení na Rusko, které dal dohromady Steele. Trump tvrdil, že šlo o politický útok s cílem podminovat jeho volební kampaň a zpochybnit jeho prezidentství. Ve Steelově spisu, který zveřejnil na začátku roku 2017 ještě před Trumpovou inaugurací server Buzzfeed, stojí, že Rusko zajistilo Trumpově štábu kompromitující materiály na demokraty s cílem pomoci zvolit republikánského kandidáta.

Steele zprávu hájil ještě minulý měsíc v rozhovoru pro stanici ABC.

Za zprávou o ruském kompru na Trumpa je bývalý britský agent

Amerika

Podle dokumentů předložených ve čtvrtek soudu Dančenko poskytl různá vysvětlení toho nejodpornějšího obvinění, že si Trump během soutěže o královnu krásy v moskevském hotelu, který byl pod dozorem tajné služby, užíval s ruskými prostitutkami. Dančenko v nejednoznačných výpovědích pak tvrdil, že Trumpova spolupráce s Rusy je spíše „fámou a spekulací“.

Steele sestavil zprávu o Trumpových aktivitách, kterou dal dohromady s pomocí Dančenka, pro společnost Fusion GPS. Tu si najala právnická firma zastupující Národní výbor demokratů a volební štáb Hillary Clintonové.

Američané vyslechli britského agenta kvůli kompromitujícím materiálům na Trumpa

Amerika

Informace ze spisu se staly součástí vyšetřování ruského vlivu na americké volby, které vedla FBI, a přispěly k tomu, že byla podána žádost o sledování bývalého poradce Trumpova volebního štábu Cartera Page. Podle FBI byl Page součástí „dobře zorganizované spiklenecké spolupráce mezi Trumpovým volebním štábem a ruským vedením.“

Za kompro na Trumpa inkasoval britský agent milióny

Amerika
Foto: ČTK/AP

Zvláštní vyšetřovatel John Durham

Stíhaní Dančenka je už třetí, které zahájil zvláštní vyšetřovatel ruského vměšování John Durham, který měl za úkol zjistit, jestli FBI nezneužívala sledování a odposlechy. Durhamovo vyšetřování vedlo zatím k odsouzení právníka FBI, který se přiznal, že změnil e-mail, jenž opravňoval sledování Pagea.

Soud tajně povolil FBI sledovat Trumpova poradce z kampaně kvůli jeho konexím s Ruskem

Amerika

Obviněn byl prominentní právník specializující se na kybernetickou bezpečnost Michael Sussman, jehož firma je spjata s demokraty. Sussman požádal v září 2016 na setkání s Jamesem Bakerem, který měl na ministerstvu spravedlnosti na starosti FBI, aby mu poskytl data a další důkazy o utajené komunikaci Trumpovy organizace s moskevskou Alfa Bank, aniž by uvedl, že působí jako advokát jedné ze zainteresovaných stran.

Trumpův exporadce Page se loni setkal s ruským vicepremiérem

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám