Hlavní obsah

Čína si vyjednala výstavbu základny na Kubě, zjistila americká média

Kuba souhlasí s výstavbou čínského špionážního zařízení na svém území. Peking by díky němu měl získat možnost sledovat elektronickou komunikaci v jihovýchodní části Spojených států. Informoval o tom jako první deník The Washington Post, načež zprávu potvrdily dva zdroje z prostředí tajných služeb stanice CNN.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

První zdroj americké televize uvedl, že se Spojené státy o čínském plánu dozvěděly před pár týdny. Zda už výstavba čínského zařízení začala, údajně nevědí.

Druhý zdroj řekl CNN, že dohoda byla v zásadě odsouhlasena, ale dosud zřejmě nezačala její realizace. Špionážní základna Číny na Kubě podle něj zatím nejspíš jen leží na papíře.

Deník The Wall Street Journal napsal, že jsou Číňané ochotni Kubě za možnost vystavět u nich základnu zaplatit „několik miliard dolarů“.

Mluvčí americké Rady pro národní bezpečnost John Kirby se k věci nejprve nechtěl vyjadřovat. Později - když bylo jasné, že o ní budou informovat americká média - prohlásil, že jejich „zprávy nejsou přesné“. Americká administrativa prý nicméně o hrozbě ví a chce se jí bránit.

Nad západním Pacifikem přelétla rusko-čínská formace stíhaček a bombardérů

Svět

„Vztahy Kuby a Číny a její aktivity v naší hemisféře a ve světě naši administrativu znepokojují od prvního dne. Úzce ji sledujeme a podnikáme protiopatření. Zůstáváme si jistí, že jsme schopni dostát svým bezpečnostním závazkům doma i v regionu,“ prohlásil Kirby.

Sprosté lži, vzkazuje Havana

CNN cituje také kubánského náměstka ministra zahraničí Carlose Fernandeze de Cossia. Ten zprávy o čínské základně na Kubě během čtvrteční tiskové konference v Havaně označil za sprosté lži.

„Pomluvy, jako jsou tyto, byly často vymyšleny americkými úředníky se zlým úmyslem ospravedlnit bezprecedentní posílení ekonomické blokády, destabilizaci a agresi proti Kubě a oklamat veřejné mínění ve Spojených státech a na celém světě,“ řekl.

Vztahy Číny a Spojených států jsou v posledních době značně napjaté. Na začátku roku je ještě vyostřilo sestřelení čínského špionážního balonu, který se vydal nad americké území. Navíc roste nervozita Tchaj-wanu, de facto nezávislého ostrova, který si nárokuje Čína, ale Američané dávají najevo své odhodlání ho v případě napadení bránit. Číňané zase v poslední době naznačují a straší, že by ostrovní zemi mohli napadnout.

Lipavský: Česko není v bezpečí

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám