Hlavní obsah

CIA počítala se změnami v Československu až v roce 1990

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americká Ústřední zpravodajská služba (CIA) zpřístupnila výňatky z více než stovky denních analytických hlášení, které zachycují hroucení komunismu ve střední a východní Evropě v letech 1989 a 1990. CIA podle nich předpokládala, že politické změny se v Československu odehrají později a díky změnám uvnitř KŠČ.

Foto: Václav Jirsa, Právo

V listopadu 1989 Miloš Jakeš ve funkci generálního tajemníka KSČ skončil

Článek

Že CIA nepočítala s tak rychlou změnu, kterou historie nakonec přinesla, ukazuje i zpráva z 3. listopadu 1989: „Na monolitické fasádě režimu se začínají objevovat praskliny.“ Viděla je tom, že se 70 lidovců postavilo proti svému vedení a socialisté se vyslovili pro systém více stran.

V závěru ale stálo: „Tento projev nepokoje nebude ohrožovat režim komunistického vůdce Miloše Jakeše.

Podle přísně tajné analýzy z 13. listopadu 1989 pak je „Československo příští kostka domina” po východním Německu a Bulharsku. Zhroucení ”režimu tvrdé linie” se zdálo být nevyhnutelné.

Změny si však CIA slibovala až od V. sjezdu KSČ naplánovaného na květen 1990 nebo od prosincového jednání pléna Ústředního výboru KSČ.

Demoralizovaná elita

„Československý režim byl těžce otřesen vývojem ve Východním Německu a v Bulharsku a jeho demise je pravděpodobně jen záležitostí času a okolností“, stojí v textu. „Vládnoucí elita je demoralizovaná. Generální tajemník strany zkoušel nabídnout svou rezignaci na posledním tajném zasedání předsednictva zaměřeném na vývoj ve Východním Německu.”

Zpráva CIA zmiňuje i fakt, že předseda Sovětského svazu mládeže Vasil Mohorita veřejně kritizoval pomalé změny a volal po otevřenější mládežnické organizaci.

Václav Havel se ptal, zda měl listopad 89 smysl, vzpomíná jeho bývalý poradce

17. listopad

V závěru pak stojí: „Pokus Jakeše odejít zřejmě odráží to, že on a jeho spojenci nemohou zvládnout reformy, které se ženou oblastí.“

Jakeš nepřežije květnový sjezd

Přesto CIA nepočítala s tak rychlou změnou: „Jestliže dokážou přesvědčit zklamaného Jakeše, aby zůstal, pražské tvrdé jádro se může držet u moci po několik dalších měsíců, protože vnitřní stranická opozice a společenský tlak na změny zůstávají nezacílené. Jakeš a jeho spojenci ale pravděpodobně nemohou udržet moc po stranickém sjezdu naplánovaném na květen příštího roku. Téměř jistě odstoupí ve prospěch mladších vůdců.“

Lidový aktivismus

Analytik ale nevyloučil ani akceleraci vývoje v Československu: „Změna by se mohla uskutečnit rychleji, jestliže umírněné síly ve straně využijí podnět z událostí v okolních zemích. A jestli se lidový politický aktivismus rozšíří výrazněji za těch asi 10 000 lidí, kteří byli ochotni vyjít do ulic při posledních demonstracích. Změny ve vedení mohou nastat už příští měsíc, když je sejde plénum ÚV 9. a 10. prosince. Objevily se zvěsti, že někteří členové staré gardy odstoupí.“

Ve skutečnosti se spouštěčem změn stalo jen o čtyři dny později brutální potlačení studentské demonstrace v Praze a CIA v následujících dnech sledovala, jak mocenské vakuum po komunistech zaplnila sílící opozice, sdružená v Občanském fóru a těšící se důvěře většiny obyvatelstva.

My disidenti z periferie

17. listopad

CIA z bezpečnostních důvodů neodtajnila depeše v plném rozsahu, ani v některých případech nejde o úplné novinky; více než desítku těchto hlášení CIA zveřejnila i dříve, některé už v červnu 1999.

Letošní „várka” však obsahuje méně redakčních zásahů než v minulosti a některé dokumenty jsou zpřístupněny vůbec poprvé, poznamenalo Wilsonovo centrum na svém webu.

Reklama

Výběr článků

Načítám