Hlavní obsah

Chlapec, nebo dívka? Rodiče v USA vedou boj o pohlaví sedmiletého potomka

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spory o děti bývají při rozvodech tím nejtěžším, čím si všichni zúčastnění musí projít. Bývalí manželé v Texasu však svůj boj posunuli na novou úroveň. Matka tvrdí, že jedno z jejich dětí se cítí být dívkou, otec obviňuje bývalou ženu, že tyto pocity chlapci vsugerovala.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Texaský soud minulý čtvrtek určil, že v budoucnu budou o případné lékařské péči o malého chlapce rozhodovat oba rodiče. Soudkyně Kim Cooksová tak zvrátila rozhodnutí poroty, která přisoudila toto právo výlučně matce.

Pediatrička Anne Georgulasová tvrdí, že nyní sedmiletý chlapec James, jedno z dvojčat, které spolu exmanželé mají, trpí od roku 2015 genderovou dysforií, to je stav, kdy člověk trpí rozporem mezi pohlavní identitou a biologickým pohlavím. Chlapec chodí oblékán v ženských šatech a přeje si být nazýván Luna.

Nezaměstnaný otec na kauze vytřískal téměř milion

Otec Jeffrey Younger tvrdí, že jeho bývalá žena si vždy přála dívku a chlapce do této role vmanipulovala. Měla ho oblékat do ženských šatů a vyprávět mu, že bubáci chodí jenom pro chlapce. Přitom byl James „jako chlapec perfektně šťastný“, argumentoval Younger u soudu. Younger svůj případ medializoval a brzy se na jeho stranu přiklonila řada konzervativních politiků včetně republikánského senátora Teda Cruze či prezidenta Donalda Trumpa.

Ne všichni menstruující jsou ženy. Výrobce vložek Always odstraní z obalu ženský symbol

Ekonomika

Soudkyně Youngera zkritizovala za přílišnou medializaci případu, která jde proti zájmům dítěte. Podotkla, že nezaměstnaný muž situaci svého dítěte využil k tomu, aby vybíral peníze, a nařídila mu smazat webové stránky SaveJames.com a zrušit crowdfundingovou kampaň, ve které vybral 40 tisíc dolarů (923 tisíc korun).

Matka chtěla léčbu v pubertě, otec až v osmnácti

Georgulasová o možnost výlučně rozhodovat o zdravotních zákrocích požádala v loňském roce, Younger obratem vyplnil stejnou žádost. Na webu tvrdil, že bojuje proti změně pohlaví svého syna, nic takového však Georgulasová v nejbližších letech nechystala. Jak u soudu podotkl psychoterapeut Wesley Parks, lékaři by u takto malého chlapce ani neschválili hormonální léčbu.

U soudu Georgulasová uvedla, že ve shodě s vyšetřujícími lékaři by k hormonální léčbě svého dítěte přistoupila až po dosažení jeho puberty a pouze v případě, kdy by se stále identifikovalo jako dívka. Navrhovala, aby souhlas k samotné hormonální léčbě museli dát oba rodiče. Younger naopak chtěl, aby se dítě mohlo oblékat a identifikovat, jak chce, teprve až mu bude osmnáct.

V nemocnici měli muže za obézního. Jeho těhotenství poznali příliš pozdě

Koktejl

Postup, který Younger zastává, označila Americká akademie pediatrů (AAP) jako přežitý. Vnímání genderové identity dítěte pouze jako „možná pravdivé“ může podle AAP popřít podpůrnou roli rodiče, kterou dítě s poruchou identity pohlaví potřebuje.

Experti nicméně podotýkají, že případná hormonální léčba se nikdy neprovádí u malých dětí. K lékařskému potlačení hormonů dochází až v určitém věku puberty (zpravidla mezi 10. a 14. rokem) a po řadě lékařských vyšetření a terapeutických sezení. Tato léčba navíc není nezvratná. Dojde pouze k potlačení hormonů, které způsobují růst například druhotných pohlavních znaků či mutování.

Mýty kolem změny pohlaví

Psycholožka Laura Edwards-Leeperová pro BBC uvedla, že v případě otázky pohlaví u dětí a jejich genderové identifikace panuje u veřejnosti mnoho mýtů. „Když přijde na titulky o změnách pohlaví u dětí, tak jsou absolutně nepravdivé,“ uvedla Edwards-Leeperová.

Oddálení puberty, kterou vlastně potlačení hormonů je, je navíc podle psycholožky pro děti bojující s vlastní genderovou identitou nesmírně důležité.

„Uvolňuje to stres, jenž puberta u řady těchto dětí vyvolává, předtím než se budou muset rozhodnout o případných nevratných lékařských zásazích,“ řekla Edwards-Leeperová. Jinými slovy: Děti, které poruchou identity pohlaví trpí, dostanou více času, aby se se sebou mohly vyrovnat.

„Děti, které jsou na volbu příliš malé, si nemohou vybírat,“ prohlásil Younger u soudu. O osudu jednoho ze svých dvojčat teď bude rozhodovat společně s exmanželkou. Jejich rozhodování bude navíc pod dohledem texaského státního návladního a Úřadu pro rodinu.

Reklama

Výběr článků

Načítám