Hlavní obsah

Cheney má dilema - lesbická dcera čeká dítě

Právo, CNN, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Víc než těhotenství zpěvačky Britney Spearsové vzbudila nyní v Americe pozornost zpráva, že lesbická dcera viceprezidenta Dicka Cheneyho čeká první dítě. Cheney jako přesvědčený konzervativec hájí zákaz sňatků osob téhož pohlaví.

Článek

Když deník The Washington Post jako první pustil do oběhu, že viceprezident se v polovině příštího roku stane pošesté dědečkem, oznámila jeho kancelář stručně, že se s manželkou na další vnouče těší, aniž by upřesnila okolnosti těhotenství.

Mary Cheneyová (37) žije už 15 let s Heather Poeovou (45), nikdy se svojí sexuální orientací netajila a naopak veřejně vystupovala proti snaze Bílého domu definovat v ústavě manželství pouze jako svazek muže a ženy.

Už jen to bylo pro jejího otce velkým politickým dilematem. Nyní je tu nový problém: Mary bude vystavena situaci, že její dítě nebude mít ochranu, jaké požívají potomci heterosexuálních rodičů, tvrdí Jennifer Chrislerová z organizace Family Pride. "Dědeček Cheney bude určitě mít do konce života bezesné noci, když bude přemítat o nenapravitelných škodách, které on a jeho administrativa způsobili miliónům amerických homosexuálních a lesbických rodičů a jejich dětem," řekla Chrislerová.

Nad Maryiným rozhodnutím stát se matkou se pohoršují konzervativní kruhy a označují to za neodpovědný krok, protože dítěti bude chybět otec. Obě partnerky nyní žijí ve Virginii, která se však právě přiřadila k 27 státům Unie se zákazem sňatků homosexuálů. Chce-li proto Heather získat k dítěti právní vztah, musí se obě ženy přestěhovat jinam. Mary pomáhala otci před dvěma lety ve volební kampani a nyní je viceprezidentkou přední internetové společnosti AOL. Její starší sestra Elizabeth, vysoká činitelka státního departmentu, je nyní doma s pátým dítětem.

Reklama

Související články

Americký viceprezident je v nemocnici

Americký viceprezident Dick Cheney byl s dýchacími obtížemi převezen do nemocnice. Lékaři si myslí, že problém způsobil jiný lék, který Cheney užívá.

Viceprezident USA Cheney čelí žalobě

Bývalá agentka ameircké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Valerie Plameová a její manžel žalují viceprezidenta USA Dicka Cheneyho, poradce prezidenta George...

Výběr článků

Načítám