Hlavní obsah

Cestující boeingu zachránila pohotová pilotka, dřív létala se stíhacím bombardérem

Filadelfie

Exploze motoru Boeingu 737-700 společnosti Southwest Airlines si vyžádala jednu oběť, když se roztrhl levý motor a prosekl trup. Více obětí mezi 144 cestujícími nebylo díky rychlé a kvalifikované reakci šestapadesátileté pilotky Tammie Jo Shultsové, která jako jedna z prvních žen létala u námořnictva na strojích F-18 Hornet.

Rozhovor pilotky Southwest Airlines s řídící věží během nouzového přistáníVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Její výkon, kdy dokázala rychle sestoupit, takže nadále nehrozila dekomprese, a s poškozeným boeingem bezpečně přistát, ocenili cestující.

„Má nervy ze železa. Této paní tleskám,“ uvedl cestující Alfred Tumlinson.

Nehodu nepřežila jedna žena, které dekomprese ihned po proražení trupu letadla nasála polovinu těla ven z okénka. [celá zpráva]

„Pilotka Tammy Jo byla úžasná. Bezpečně s námi přistála ve Filadelfii,“ uvedla na Instagramu cestující Amanda Bourmanová, která letěla se svým manželem, pastorem. Podle ní ale za záchranu nemohla jen bývalá vojenská pilotka: „Bůh seslal své anděly, aby na nás dohlíželi.“

Pasažéři ocenili i jednání pilotky po přistání. Prošla uličkou a mluvila s cestujícími, ptala se, zda jsou v pořádku. „Její milosrdenství a schopnosti pod tlakem byly hodné zaznamenání. Po přistání s poškozeným strojem prošla letadlo a osobně nás zkontrolovala. Byli jsme všichni v úžasných rukou,“ napsala Diane McBride Selfová.

Foto: Profimedia.cz

F-18 Hornet

Úřady potvrdily, že členové posádky jednali správně. „Odvedli svou práci tak, jak jsou na ni cvičeni. Na simulátoru nacvičují nouzové sestupy a ztrátu motoru,“ řekl ředitel Národního úřadu pro bezpečnost dopravy Robert Sumwalt.

Aerolinky jméno pilotky neuvedly a sama se k nouzovému přistání nevyjádřila. Její jméno a popis toho, jak jednala, zveřejnili cestující.

Oddaná létání

Podle televize ABC byla Shultsová u námořnictva jednou z prvních žen, které pilotovaly dvoumotorové stroje F-18 Hornet. Už na střední škole chtěla k letectvu, když však měla zájem o výcvik pilotky F-16, řekli jí, že dívky neberou.

Animace tragické nehody letadla Southwest Airlines, při které byla jedna z pasažérek nasáta skrz rozbité okno venVideo: Novinky/Reuters

Vystudovala proto v kansaském Olathe biologii a ekonomiku zemědělské výroby. Svého snu se však nevzdala a opět požádala o přijetí k letectvu. Zatímco u USAF neprošla testy, námořnictvo ji přijalo a stala se jednou z prvních pilotek stíhacích bombardérů F-18 Hornet. Když odešla od námořnictva, nastoupila v roce 1993 k aerolinkám Southwest.

Její manžel je také pilot.

Podle její spolužačky čelila v námořnictvu značnému odporu kvůli pohlaví. „Věděla, že musí pracovat tvrději než kdokoli jiný,“ řekla v úterý Cindy Fosterová listu Kansas City Star a dodala: „Dělala to pro sebe a pro všechny ženy bojující za své příležitosti. Jsem na ni velmi hrdá. Dnes zachránila mnoho životů.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám