Hlavní obsah

Bývalý manažer Trumpovy firmy se u soudu přiznal k daňovým podvodům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Allen Weisselberg, dlouholetý finanční ředitel firmy Trump Organization amerického exprezidenta Donalda Trumpa, se po dohodě s žalobci přiznal k daňovým podvodům, z nichž byl obžalován loni v létě, píše agentura AP. Podle amerických médií si Weisselberg vyjednal mírný trest výměnou za svědectví, které poskytne v podzimním procesu s Trumpovou firmou.

Foto: Carlo Allegri, Reuters

Allen Weisselberg a v popředí Donald Trump

Článek

Weisselberg byl společně s Trump Organization obviněn z podvodu, který měl trvat po léta a který spočíval ve vyplácení přehnaných odměn mimo účetní knihy.

„Benefity“ jako využívání luxusních vozů a bytů nebo školné na soukromých školách podle prokurátorů dostávali vysoce postavení manažeři firmy včetně Weisselberga. On sám údajně federální, státní a městské úřady připravil o více než 900 tisíc dolarů (skoro 22 milionů korun) na nezaplacených či neprávem vrácených daních.

Podle informací deníku The New York Times (NYT) jej dohoda s prokurátory zavazuje k přiznání viny ve všech 15 bodech obžaloby. Výměnou za přiznání má dostat pětiměsíční trest; za mřížemi možná ale nestráví více než 100 dní, ačkoliv mu původně hrozilo až 15 let odnětí svobody.

U Trumpa se našly utajované dokumenty, je podezírán z porušení zákona o špionáži

Amerika

Agentura AP s odvoláním na své zdroje uvádí, že 75letý Weisselberg by u soudu měl promluvit o roli jeho bývalé firmy v podvodném schématu popsaném vyšetřovateli. Dále by jej prokurátoři mohli předvolat jako svědka při procesu s Trump Organization, jehož začátek se očekává v říjnu.

Weisselberg pro Trumpa pracoval desítky let a je považován za jednoho z jeho nejbližších podnikatelských partnerů. Podle zdrojů deníku NYT odmítl s prokurátory spolupracovat v širším vyšetřování exprezidentových financí a nehodlá u soudu svědčit proti Trumpovi ani jeho dětem.

Trumpova exporadce Bannona uznali vinným z pohrdání Kongresem

Zahraniční

Pro Trumpa, jakkoli ve věci sám obviněn není, se tak rýsují další právní problémy v době, kdy čelí vyšetřováním spojeným se snahou zvrátit výsledky předloňských prezidentských voleb a s přechováváním utajovaných dokumentů ve svém floridském sídle. Stíhání Trump Organization a jejího dlouholetého finančního ředitele exprezident, podobně jako další kauzy, označuje za politicky motivované.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám