Hlavní obsah

Bývalý ekvádorský viceprezident, zatčený na mexické ambasádě, je v nemocnici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalého ekvádorského viceprezidenta Jorgeho Glase, který byl minulý týden zatčen při kontroverzním zátahu na mexické ambasádě, převezli kvůli zdravotním problémům do nemocnice. Čtyřiapadesátiletý Glas byl v pondělí ráno nalezen ve své cele s příznaky kolapsu oběhové soustavy, uvedla vězeňská správa jihoamerické země s tím, že Glas předtím odmítal jíst.

Foto: Daniel Tapia, Reuters

Bývalý ekvádorský viceprezident Jorge Glas na archivním snímku

Článek

Zatčený politik byl převezen do nemocnice v přístavním městě Guayaquil, informovala agentura DPA. Jeho zdravotní stav je stabilizovaný, uvádí se v prohlášení.

Glas byl v roce 2017 odsouzen k několikaletému vězení za korupci, před dvěma lety byl však předčasně propuštěn. Zřejmě v obavách z nového zatčení uprchl v prosinci loňského roku na mexické velvyslanectví v Quitu a požádal tam o azyl. V pátek ekvádorské bezpečnostní složky vtrhly na ambasádu a Glase tam zatkly.

Foto: Vicente Gaibor Del Pino, Reuters

Příslušníci ekvádorské námořní pěchoty před nemocnicí ve městě Guayaquil

Mexiko v reakci na razii přerušilo s Ekvádorem diplomatické vztahy. Postup vlády v Quitu ostře kritizovaly také další země v Latinské Americe a Evropě. Podle mezinárodního práva nemají bezpečnostní orgány hostitelských států na území diplomatických misí žádné pravomoci.

Ekvádorská policie vtrhla zatýkat na ambasádu Mexika. Šla si pro bývalého viceprezidenta

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám