Hlavní obsah

Bush údajně věděl, že vězni na Guantánamu jsou nevinní

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn/Washington

Americký exprezident George W. Bush a jeho nejbližší spolupracovníci velmi dobře věděli, že většina vězňů držených na základně Guantánamo jsou nevinní. Zatajovali to však v obavách, že propuštění zadržovaných by ohrozilo jejich „válku proti terorismu“.

Foto: U.S. Department of Defense, Reuters

Americká věznice Guantánamo na Kubě

Článek

Napsal to v pátek britský list The Times s odvoláním na dokument Lawrenca Wilkersona, někdejšího šéfa štábu za Bushova prvního ministra zahraničí Colina Powella.

Podle Wilkersona Bushův viceprezident Dick Cheney a ministr obrany Donald Rumsfeld věděli o nevině většiny zadržovaných v americké věznici v roce 2002, avšak měli za to, že „by bylo politicky nemožné je propustit“. Snažili se rovněž zabránit prozrazení „neuvěřitelně zametené“ zatýkací operace, tvrdí Wilkerson s tím, že zajatce často zatýkali vojáci afghánské či pákistánské armády za odměnu na základě „malých či nulových“ důkazů.

„Dozvěděl jsem se od Powella, že do rozhodování o Guantánamu se zapojili nejen Cheney a Rumsfeld, ale i Bush osobně,“ citoval deník Wilkersona.

Na Guantánamu zůstává 183 vězňů. Většinu z celkem 792 zadržovaných americké úřady už zbavily obvinění a propustily, aniž věznění lidé předtím čelili obvinění nebo skončili před soudem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám