Hlavní obsah

Brazilský prezident si založil novou stranu, čeká ho závod s časem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brasília

Brazilský krajně pravicový prezident Jair Bolsonaro založil ve čtvrtek novou politickou stranu Aliance pro Brazílii (APB). Opustil tak Sociálně liberální stranu (PSL), se kterou vedl spory kvůli finančním prostředkům vynaloženým na jeho prezidentskou kampaň. S APB ale musí do konce dubna 2020 nasbírat půl milionu podpisů, jinak nesmí do komunálních voleb, napsala agentura Reuters.

Foto: Adriano Machado, Reuters

Brazilský prezident Jair Bolsonaro

Článek

Bolsonarův krok je trochu riskantní, protože na zformování strany má přibližně pět měsíců. Do konce dubna 2020 musí nasbírat 500 tisíc podpisů, aby vůbec APB mohla kandidovat v komunálních volbách, které se uskuteční v říjnu téhož roku.

„Je to trochu kamikaze. Není to nemožné, ale nasbírat podpisy, a ještě je zanalyzovat, zabere hodně času,“ míní brazilský politolog Daniel Falcao.

Projdou digitální podpisy?

Současný brazilský prezident, který je ve funkci od 1. ledna, chce mobilizovat zejména své věrné příznivce na sociálních sítích skrze online petici. Brazilský volební zákon ale nařizuje, že všech 500 tisíc potřebných podpisů musí být nasbíráno fyzicky.

„Jestli nám vrchní volební soud nepovolí digitální podpisy, pak v příštích volbách nebudeme kandidovat,“ přiznal Bolsonaro s tím, že by APB jinak nestihla potřebný počet podpisů nasbírat, ověřit a zaregistrovat.

Domorodé ženy protestovaly v Brazílii proti prezidentovi a jeho politice

Amerika

Bolsonaro věří, že do jeho nové strany přestoupí většina z 53 poslanců a trojice senátorů za PSL. Jeho nová strana chce zabránit legalizaci potratů, homosexuálním manželstvím a užívání marihuany.

Bolsonaro se nerozešel v dobrém s PSL, za kterou kandidoval v prezidentských volbách. Strana se díky jeho úspěchu stala druhou nejsilnější stranou v zemi. S hlavou státu ale bojovala o kontrolu nad finančními prostředky vyloženými na Bolsonarovu kampaň.

Reklama

Výběr článků

Načítám