Hlavní obsah

Experiment v Brazílii zrodil odolnější komáry

Právo, Novinky, roš, fš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Měl to být způsob, jak v Brazílii omezit přenášení závažných onemocnění komáry, jakými jsou žlutá zimnice, krvácivá horečka dengue, virus zika a další. Genetická modifikace komářích přenašečů, tedy druhu komára tropického neboli egyptského (Aedes aegypti), jež měla vyvolat okamžitý úhyn jejich potomstva, však nakonec nevedla k omezení jejich počtu, ale zrodila zřejmě ještě odolnější jedince.

Foto: Caters News, AP

Ilustrační foto

Článek

S odvoláním na analýzu odborného časopisu Nature Research to napsal server britského listu The Sun.

V rámci projektu britská biotechnologická společnost Oxitec v brazilském městě Jacobina v letech 2013 až 2015 vypouštěla 450 tisíc modifikovaných komárů původem z Kuby a Mexika týdně, konkrétně po dobu 27 měsíců.

Obrat po 18 měsících

Nejprve se ukázalo, že jejich „smrtelný” genom se ve velkém přenesl na místní populaci komárů Aedes aegypti a jejich počty klesaly.

Avšak po 18 měsících nastal obrat a jejich počet se opět vrátil na téměř výchozí úroveň, přičemž kombinace této komáří populace geneticky modifikovaných jedinců z komářích kmenů na Kubě a v Mexiku a brazilských komárů tropických mohla zrodit i agresivnější jedince.

Kvůli oteplování se do mírného pásma šíří tropické nemoci přenášené komáry

Věda a školy

Jinými slovy, někteří potomci přežili a byli dostatečně silní na to, aby se rozmnožili, upozornil web Live Science.

Pro člověka prý nejsou nebezpeční

„Tvrdilo se, že geny z těch modifikovaných se nedostanou do běžné populace, jenže se v průběhu času stal opak a jejich potomci neumírají,” cituje Live Science prohlášení Jeffreyho Powella, profesora ekologie a evoluční biologie na americké Univerzitě Yale.

„Neexistuje však žádné známé zdravotní riziko pro člověka, které by mohlo pocházet z těchto hybridů,” dodal.

Komár přenášející viry zika a dengue se usídlil už v polovině Francie včetně Paříže

Evropa

Jak konstatoval časopis Nature Research, jejich nebezpečnost je ale třeba teprve ověřit.

Komár tropický (egyptský) je hmyz původem z Afriky, který se rozšířil do subtropických a tropických oblastí celého světa. Je přenašečem horečky dengue, nemoci chikungunya, žluté zimnice či viru zika.

Reklama

Související články

Vědci vypustili geneticky modifikované komáry

Geneticky modifikované komáry v rámci kampaně proti malárii vypustili vědci v městečku Bana v západoafrické Burkině Faso. Pokus podle zpravodajského serveru...

Výběr článků

Načítám