Hlavní obsah

V Brazílii hlásí rekordní počet obětí. Zaveďte lockdown, tlačí na nového ministra

Alex Švamberk, Novinky, Alex Švamberk
Brasília

Brazílie v úterý zaregistrovala dosud nejvyšší denní počet – 2841 – obětí s covidem-19. Na nejlidnatější brazilský stát Sao Paulo jich pak připadá 679, což je také rekord. Ve většině brazilských států je navíc vyčerpaná kapacita lůžek na JIP. Zástupci zdravotníků v Sao Paulu proto vyzvali k vyhlášení celostátního lockdownu.

Foto: Ueslei Marcelino, Reuters

Brazilka protestuje před ministerstvem zdravotnictví, že v zemi nejsou lůžka na JIP.

Článek

Brazilský prezident Jair Bolsonaro, který dosud striktní opatření proti pandemii odmítá, kvůli krizi vyměnil ministra zdravotnictví a odvolal generála Eduarda Pazuella, který neměl se zdravotnictvím zkušenosti a byl považován jen za člověka, který plní přání prezidenta.

V pondělí byl na jeho místo do čela resortu vybrán Marcelo Queiroga, který by měl nastoupil do funkce ve středu jako už čtvrtý ministr zdravotnictví od propuknutí pandemie, která si v zemi vyžádala už přes 282 000 životů. Nákaza se pak potvrdila u více než 11,6 milionu lidí, uvedla Univerzita Johnse Hopkinse.

Foto: Ueslei Marcelino, Reuters

Novým brazilským ministrem zdravotnictví bude Marcelo Queiroga.

V úterý na společné tiskové konferenci Queiroga vyzval Brazilce, aby nosili roušky a pečlivě si myli ruce, ale nepodpořil ani dodržování rozestupů, natož lockdown. K rouškám a mytí rukou uvedl: „Jsou to jednoduchá opatření, ale důležitá, protože se lidé s jejich pomocí mohou vyhnout uzavření ekonomiky země.“

Nebraňte lockdownu

Na to okamžitě zareagoval šéf krizového úřadu státu Sao Paulo Joao Gabbardo, který na Twitteru uvedl: „Až bude přebírat resort, bude čelit nejhorším číslům za pandemie. Doporučení: nestavět se proti celonárodnímu lockdownu.“ A dodal, že soukromé nemocnice byly požádány, aby pomohly veřejnému zdravotnictví, protože chybí lůžka na jednotkách intenzivní péče.

Brazilské zdravotnictví stojí před kolapsem, zcela vytížená je kapacita lůžek na JIP v 15 brazilských státech ze 27. Už minulý týden byla vyčerpána v Brasílii, Porto Allegre a Campo Grande. V ostatních zbývají už jen malá procenta kapacit.

Foto: Eraldo Peres, ČTK/AP

Očkování čínskou vakcínou CoronaVac od Sinovacu v rurální oblasti státu Goias

Vakcinace vázne 

Brazilská vláda také čelí kritice kvůli pomalému očkování. Zatím dostalo jednu dávku jen 4,6 procenta z 212 milionů obyvatel země.

Brazílie sázela na vakcínu AstraZeneca, ale té je nedostatek. Využívá i čínský CoronaVac od Sinovacu, i když se proti němu stavěl Bolsonaro s tím, že je málo účinný. Například u brazilské mutace P1 chrání před propuknutím nemoci jen z padesáti procent, což však stačilo pro jeho schválení.

V Brazílii se covid vymkl kontrole, zdravotnický systém se hroutí

Amerika

Země už objednala i vakcíny od Pfizeru/BioNTechu, Johnson & Johnson a ruský Sputnik V. Spojené státy ale naléhají na Brazílii, aby si ruskou vakcínu neobjednávala.

Reklama

Výběr článků

Načítám