Hlavní obsah

Bouře Sam už zesílila na hurikán

Tropická bouře Sam v pátek postupně zesílila na hurikán druhé kategorie na pětistupňové škále. Oznámilo to americké Národní středisko pro hurikány (NHC), které předpokládá, že o víkendu živel dále posílí. Sam se v sobotu nad ránem SELČ nacházel necelých 2000 kilometrů jihovýchodně od Závětrných ostrovů v Karibiku a provázejí ho větry o rychlosti kolem 155 kilometrů za hodinu.

Foto: Windy

Tropická bouře Sam zesílila na hurikán

Článek

Živel postupuje západním směrem zhruba dvacetikilometrovou rychlostí. Podle NHC by se v sobotu hurikán mohl přesunout do třetí kategorie a v neděli do kategorie čtvrté, ve které mohou doprovodné větry dosahovat rychlosti až 249 kilometrů za hodinu.

Sam se vytvořil ve čtvrtek nad Atlantikem a je čtvrtou pojmenovanou bouří za poslední týden a osmnáctým hurikánem zaznamenaným během letošní hurikánové sezóny.

Nejničivějším živlem, který letos zasáhl Spojené státy, byl hurikán čtvrté kategorie Ida. Na jihu USA si v srpnu vyžádal několik desítek životů, poničil tisíce domů a statisíce lidí zanechal bez elektřiny.

OBRAZEM: Po hurikánu Ida je sever USA zaplaven

Amerika

V pátek se severně od Bermud vytvořila tropická bouře Teresa, jejíž větry mají rychlost 75 kilometrů za hodinu. Meteorologové očekávají, že tento živel nezesílí a bude tedy relativně slabým a krátkodobým jevem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám