Hlavní obsah

Bouře Noel míří k Bahamám a Floridě, zesílí až na hurikán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SANTO DOMINGO/NASSAU

Tropická bouře Noel, která především v Dominikánské republice a na Haiti vyžádala nejméně 81 lidských životů, míří k Bahamským ostrovům. Meteorologové varují, že bouří zesílí až na hranici hurikánu. Na příchod živlu se připravuje i Florida.

Článek

Nejhorší situace panuje i nadále na ostrově Hispaniola, kde přívalové deště způsobily záplavy a rozsáhlé sesuvy půdy. Záchranáři se podle agentury AP stále nemohou dostat k několika městům a vesnicím, které rozvodněné řeky odřízly od okolního světa.

Během záchranných akcí v posledních hodinách byli objeveni další mrtví a zranění. Počet obětí řádění živlu tak v Dominikánské republice, ležící ve východní části Hispanioly, vzrostl na 56 a na Haiti na západě ostrova vyšplhal na 24. Nejméně jedna osoba zahynula na Jamajce. Jen v Dominikánské republice muselo být evakuováno téměř 60 000 lidí.

Řádění živlu si v Dominikánské republice vyžádalo životy nejméně 56 lidí. Foto: ČTK/AP

Bahamy a Florida se připravují na možný hurikán

Na příchod bouře, která podle meteorologů bude i nadále sílit, se nyní připravují Bahamy, zejména jejich nejvíce ohrožená, severozápadní část. Většina vládních úřadů v Nassau je od středy uzavřena, před obchody a benzinovými pumpami se ve středu tvořily dlouhé fronty.

Varování před bouří vydaly i úřady na Floridě. Podle předpovědí by měl Noel zasáhnout její jihovýchodní část.

Bouře a hurikány

Tropická brázda nízkého tlaku je cyklón vzniklý obvykle v oblasti tropů a pohybující se proti směru hodinových ručiček s větry o rychlosti nepřesahující 60 km/hod.

Tropická bouře jsou větry proudící proti směru hodinových ručiček o rychlosti od 60 do 118 km/hod. Tropické bouře obvykle dostávají lidská jména.

Dosáhnou-li větry rychlosti větší než 118 km/hod, hovoříme o hurikánu (oblast amerického pobřeží) a tajfunu (pobřeží jihovýchodní Asie).

Noel je čtrnáctou tropickou bouří letošní hurikánové sezony a zatím je druhou nejničivější. Největší škody způsobil hurikán Felix, který se počátkem září přehnal přes severní pobřeží Nikaraguy a Hondurasu a zanechal zde přes 100 mrtvých. V Karibiku je Noel nejhorší tropickou bouří od roku 2004.

Reklama

Související témata:

Související články

Hurikán Felix zesílil na pátý stupeň

Hurikán Felix, který řádí v Karibiku, zesílil na pátý, nejvyšší stupeň v pětistupňové škále. Rychlost větru nyní dosahuje až 270 kilometrů za hodinu. Oznámilo...

Bouře Noel zabila už dvacet lidí

Nejméně dvacet obětí si vyžádalo řádění tropické bouře Noel, která zasáhla v pondělí Dominikánskou republiku. Většina je jich hlášena z jižního pobřeží,...

Výběr článků

Načítám