Hlavní obsah

Bidenova administrativa tajně přivezla do USA 320 000 migrantů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až 320 tisíc migrantů přivezla v loňském roce do USA administrativa prezidenta Joea Bidena pomocí speciální aplikace Celní a pohraniční hlídka (CBP One). Ta byla podle webu Mail Online vytvořena s cílem umožnit migrantům „podmínečný“ vstup do Spojených států. Migranty, kteří ji využili, následně na území USA dopravila letadla.

Foto: Profimedia.cz

Migranti v El Pasu obhlížejí zátaras na americké hranici.

Článek

Aplikace CBP One umožňuje migrantům požádat o azyl ve své zemi a být letecky převezeni do USA, kde úřady mohou podle Mail Online jejich pobyt do dvou let legalizovat. Než k tomu dojde, mají podle zmíněného programu nárok na pracovní povolení. Nárok na zařazení do CBP One mají občané Kuby, Haiti, Venezuely, Nikaraguy, Salvadoru, Guatemaly, Hondurasu, Kolumbie a Ekvádoru.

Pokud se tito lidé následně dostali do Mexika, byli letadly přepraveni na území USA. Cesty byly financovány z peněz daňových poplatníků, letadla létala převážně v noci.

Centrum pro imigrační studia (CIS), které se odhodlalo jít do soudního sporu podle zákona o svobodě informací (FOIA), zjistilo, že v rámci CBP One letouny s migranty po celý loňský rok tajně přistávaly na nejméně 43 amerických letištích.

Americký Senát torpédoval měsíce vyjednávanou dohodu o pomoci Ukrajině a ochraně hranic

Amerika

V dalším soudním sporu, který CIS vede o zablokování aplikace, vyšlo najevo, že tajné lety jsou právně pochybné. Program podle webu navazuje na kontroverzní tajnou přepravu nezletilých migrantů z americko-mexické hranice do amerického vnitrozemí.

Bývalý šéf americké celní správy a ochrany hranic Mark Morgan uvedl, že do USA v letech 2020 až 2022 přicházelo do USA v průměru 240 000 migrantů ročně. „Za rok 2023 to ale bylo více než 1,1 milionu, tedy téměř pětkrát tolik,“ řekl.

Musk varuje před terorismem

Elon Musk podle listu The New York Post varoval, že statisíce špatně nebo vůbec neprověřených migrantů se mohou stát základem pro teroristický útok ještě „horší než 11. září“.

Foto: Leon Neal, ČTK/AP

Dolarový multimiliardář Elon Musk

„Tato administrativa vytváří národní bezpečnostní hrozbu ze strany neprověřených, nelegálních přistěhovalců,“ uvedl Musk.

Musk zároveň uvedl, že Bidenova migrační politika ho začala trápit poté, co navštívil jižní hranice Texasu. „Do USA se tam snažil dostat muž, který měl na obličeji vytetované slzy,“ vyprávěl Musk s tím, že zjistil, že to znamená, že někoho zavraždil. „Jsou na to tak hrdí, že si nechají na obličej vytetovat jednu slzu za každou osobu, kterou zabili,“ tvrdil Musk.

Biden a Trump vyrazili ve stejný den na hranici s Mexikem. Z migrační krize se vinili navzájem

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám