Hlavní obsah

Biden i Naruhito se zúčastní pohřbu Alžběty II.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Americký prezident Joe Biden a japonský císař Naruhito potvrdili, že se zúčastní pohřbu britské královny Alžběty II., která zemřela ve čtvrtek ve Skotsku.

Foto: Elizabeth Frantz, Reuters

Americký prezident Joe Biden

Článek

„Ano, ještě neznám podrobnosti, ale zúčastním se,“ řekl šéf Bílého domu. Datum pohřbu dlouholeté britské panovnice zatím nebylo oficiálně oznámeno, ale mohl by se konat zřejmě v pondělí 19. září, uvádí světové agentury.

Biden ve čtvrtečním prohlášení označil britskou královnu za státníka s nepřekonatelnou důstojností a poznamenal, že přispěla k pevnosti britsko-amerických vztahů.

Nenapravitelná ztráta, truchlí svět nad smrtí Alžběty II.

Evropa

„Ve světě neustálých změn byla pro generace Britů stálou oporou a zdrojem útěchy a hrdosti,“ uvedl, přičemž vyjádřil soustrast královské rodině, obyvatelům Spojeného království a britského Společenství.

Pro Naruhita to bude první zahraniční cesta

Japonská tisková agentura Kjódó s odvoláním na vládní zdroje potvrdila účast císaře Naruhita, podle televize Asahi účast zvažuje také japonský premiér Fumio Kišida.

Pro císaře Naruhita to bude první zahraniční cesta od jeho nástupu na trůn v květnu 2019.

Císařovna Masako také vyjádřila přání zúčastnit se pohřbu britské panovnice a japonská vláda jejich cestu organizuje, uvedly televize NTV, TBS a další média s odvoláním na vládní zdroje.

Naruhito měl Británii navštívit na pozvání královny v roce 2020, cesta však byla odložena kvůli pandemii covidu-19.

Foto: Eugene Hoshiko, ČTK/AP

Císař Naruhito s chotí Masako

Kišida zvažuje účast na královnině pohřbu před cestou na zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku, uvedla televize Asahi.

Královna Alžběta II. navštívila Japonsko v roce 1975 a setkala se s tehdejším císařem Hirohitem. Podle pátečního prohlášení premiéra Kišidy velmi přispěla k posílení vztahů mezi Japonskem a Spojeným královstvím.

Naruhito, jenž v 80. letech absolvoval studium na Oxfordské univerzitě, v pátek Alžbětu II. ocenil za její celoživotní službu a v prohlášení zprostředkovaném úřadem, který má na starosti záležitosti císařské rodiny, vyjádřil soustrast.

Japonský císař se pohřbů zahraničních vládců obvykle neúčastní. První tak učinil císař Akihito, když v roce 1993 se svou chotí přicestoval do Belgie na pohřeb krále Baudouina I.

Reklama

Výběr článků

Načítám