Hlavní obsah

Biden plánuje setkání s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký prezident Joe Biden plánuje, že se v listopadu po roce znovu setká s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem. S odvoláním na zdroje z americké administrativy to napsal list The Washington Post (WP), podle něhož se lídři dvou největších ekonomik světa pokusí restartovat vzájemné vztahy.

Foto: Profimedia.cz

Americký prezident Joe Biden při on-line setkání se svým čínským protějškem

Článek

„Je to docela jisté,“ řekl pro WP jeden z představitelů Bidenovy administrativy, podle něhož se teď schůzka začíná připravovat. Uskutečnit by se měla v Kalifornii na okraj listopadového summitu Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC).

Ve snaze o zlepšení napjatých vztahů Washington v posledních měsících do Pekingu vyslal hned několik vysoce postavených představitelů včetně ministra zahraničí Antonyho Blinkena. Šlo o první návštěvu šéfa americké diplomacie v Číně po pěti letech.

Obě velmoci se ale nadále neshodují v celé řadě témat. Spojené státy obviňují Čínu z porušování lidských práv v čínské Ujgurské autonomní provincii Sin-ťiang, v Tibetu a v Hongkongu, kritizují vojenskou rozpínavost Číny v oblasti Jihočínského moře i postoj Číny k ruské agresi vůči Ukrajině, kterou Peking odmítá odsoudit. Peking opakovaně varuje USA před vměšováním do vnitřních záležitostí Číny.

Biden v létě vyjádřil přesvědčení, že vztahy Spojených států a Číny jsou na správné cestě. Prakticky zároveň ale svůj čínský protějšek Si Ťin-pchinga označil za diktátora, což Peking pobouřilo.

Bidenovi spolupracovníci museli vysvětlovat zacházení s vládními dokumenty

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám