Hlavní obsah

Batole vynesli z letadla, bylo na seznamu teroristů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fort Lauderdale

Osmnáctiměsíční Rijanna byla v úterý vynesena z paluby letadla americké společnosti JetBlue těsně před startem z floridského Fort Lauderdale. Její jméno bylo na seznamu lidí, kteří nesmějí létat, jde o osoby podezřelé z terorismu. Aerolinky se omluvily, že šlo o chybu v počítačovém systému, uvedl list Orlando Sentinel.

Foto: Profimedia.cz

Hala na letišti ve Fort Lauderdale

Článek

Podle rodičů dívky, kteří nezveřejnili svá jména, je důvodem fakt, že oba pocházejí z Blízkého východu. Matka dívky na sobě měla hidžáb.

„Je to absurdní. Nedává to smysl. Proč by mělo být osmnáctiměsíční dítě na seznamu osob, které nemají létat?“ uvedli rodiče pro televizi ABC.

Společnost JetBlue se jim sice omluvila a nabídla jim na večer jiný let, ale oni jej nevyužili s tím, že jsou příliš rozrušeni.

JetBlue ve čtvrtek uvedla, že problém vznikl v důsledku chyby v počítačovém systému. Jméno dítěte na palubním lístku bylo spojeno se jménem teroristy na seznamu.

Otec se cítil ponížen

Podle federálních úřadů nemělo k něčemu podobnému dojít, protože na seznamu lidí, kteří nesmějí létat, je celé jejich jméno, pohlaví a datum narození.

Matka popsala absurdní situaci, k níž došlo těsně před startem spoje v 18:52 místního času. Přišel k ní představitel společnosti, že s nimi chtějí mluvit zástupci úřadu pro dopravu TSA.

„Zeptala jsem se, kvůli čemu,“ uvedla matka. „On mi řekl, není to ani kvůli vám, ani kvůli manželovi, ale vaše dcera je na seznamu označena jako člověk, kterému není umožněn let. Řekla jsem jen - prosím?"

Otec uvedl, že se cítil ponížen, když byl vyváděn před ostatními cestujícími: „Ukazovali nás jako v cirkuse, protože moje žena nosí hidžáb.“

Když rodina mluvila se zástupci úřadu TSA, ukázalo se, že dítě omylem za teroristu označila sama společnost JetBlue.

Reklama

Výběr článků

Načítám