Hlavní obsah

Balón, který se zřítil v Texasu, vyrobila česká firma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Austin

Horkovzdušný balón, při jehož sobotním pádu zahynulo v Texasu 16 lidí, pocházel od českého výrobce. Informují o tom americká média, která se odvolávají na vyšetřovatele. Ti se zatím snaží objasnit příčinu neštěstí.

Foto: Rodolfo Gonzalez/Austin American-Statesman, ČTK/AP

Vyšetřovatelé u místa, kde se zřítil koš balónu (v popředí). Při neštěstí zahynulo v Texasu 16 lidí.

Článek

Člen vedení Národního úřadu pro bezpečnost v dopravě (NTSB) Robert Sumwalt na tiskové konferenci uvedl, že balón pocházel od české firmy Balóny Kubíček, což firma potvrdila. Měl čtyři palivové lahve a tři hořáky. Společnost podle svých internetových stránek vyrábí balóny téměř 30 let.

"Tento byl vyroben v roce 2014," uvedla v tiskové zprávě za firmu Kamila Kolářová.

V balónu hořelo

Vyšetřovatelé nyní zjišťují, co bylo příčinou požáru. "Existuje fyzický důkaz, že balón zasáhl dráty, nikoli stožár," potvrdil Sumwalt dřívější tvrzení některých svědků.

Rovněž dodal, že v balónu hořelo, ale že není zatím jasné, zda před, či po nárazu do elektrických kabelů. Provazy spojující koš s balónem se přetrhly a vypuštěný balón se našel asi kilometr od zříceného koše.

Sumwalt také řekl, že v posledních letech stejný typ českého balónu havaroval už minimálně jednou.

Foto: Ralph Barrera/Austin American-Statesman, ČTK/AP

Provazy spojující koš s balónem se přetrhly a vypuštěný balón se našel asi kilometr od zříceného koše.

Vyšetřovacímu týmu se podle něho na místě podařilo shromáždit 14 mobilních telefonů či jiných elektronických zařízení, které chce prozkoumat a objevit případný záznam letu, jenž by pomohl zjistit příčinu havárie.

"Od počátku jsme s vyšetřovateli v kontaktu. Podle mezinárodně platných pravidel pro vyšetřování leteckých nehod je NTSB jedinou institucí oprávněnou podávat informace o příčinách nehody. Do skončení vyšetřování se proto nemůžeme blíže vyjadřovat," uvedla Kolářová.

Snížená viditelnost

Z médií již prosakují jména prvních obětí, které oficiálně nebyly identifikovány, ale jejichž příbuzní o nich informovali na internetových sítích. Je mezi nimi i dvojice, která umístila na internet několik fotek pořízených krátce před odletem i během něho. Z nich je patrné, že v časně ranním oparu byla snížená viditelnost.

Neštěstí se událo u města Lockhart vzdáleného asi 45 kilometrů jižně od Austinu. Balón se zřítil do zemědělské oblasti na místní pole, podél něhož vedou dráty velmi vysokého napětí.

Balón provozovala společnost Heart of Texas Hot Air Balloon Rides, jejíž zástupce uvedl, že balón a jeho vybavení byly poměrně nové a kvalitní.

Foto: Ralph Barrera/Austin American-Statesman, ČTK/AP

Balón podle svědků při letu zasáhl dráty elektrického vedení.

Devětačtyřicetiletý pilot byl podle jeho kolegy citovaného agenturou AP velmi zkušený. Zjistilo se nicméně, že v roce 2000 byl zatčen ve státě Missouri pro řízení auta pod vlivem alkoholu a že v minulosti při provozování vlastní firmy na létání v balónu měl určité potíže se stížnostmi zákazníků.

Podle americké balónové asociace jde o vůbec nejtragičtější zaznamenanou nehodu svého druhu na západní polokouli. V celosvětovém měřítku byl poslední nehodou s ještě větším počtem obětí pád balónu v egyptském Luxoru, kde v roce 2013 přišlo o život 19 lidí.

NTSB zaznamenala v USA od roku 2011 60 nehod horkovzdušných balónů, z toho šest s několika mrtvými.

NTSB v roce 2014 marně žádala americký Federální úřad pro letectví (FAA) k zpřísnění podmínek pro provoz balónů převážejících větší množství lidí. FAA to odmítl s tím, že rizika jsou nízká.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám