Hlavní obsah

Argentinu postihlo silné zemětřesení

Buenos Aires
Aktualizováno

Severozápad Argentiny zasáhlo v noci na úterý silné zemětřesení, které bylo cítit ve velké části země i v sousedním Chile. Zatím nejsou hlášeny žádné oběti. Podle agentury Reuters napáchalo škody, na silnicích se objevily trhliny

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Argentinu postihlo silné zemětřeseníVideo: AP

 
Článek

Zemětřesení o síle 6,4 stupně zasáhlo provincii San Juan při hranicích s Chile ve 23:46 (3:46 SEČ), uvedla americká geologická služba USGS. Epicentrum se nacházelo 27 km jihozápadně od města Pocito. Ohnisko leželo v malé hloubce 10 km.

Následovalo několik následných otřesů. První – o síle 4,9 stupně – přišel o čtvrt hodiny později. Pak následovaly ještě otřesy o síle pěti stupňů a 5,3 stupně. Vzhledem k místu epicentra nehrozí tsunami, uvedlo Pacifické středisko pro varování před tsunami.

Silně otřesy pocítili podle argentinského listu Clarín lidé ve městě Mendoza, které má zhruba milion obyvatel a leží asi 130 kilometrů jižně od epicentra. Citelné však byly otřesy ve velké části Argentiny včetně metropole Buenos Aires i části Chile a jeho hlavním městě Santiagu.

Zatím nejsou hlášeny žádné oběti ani škody, ale podle Hlasu Ameriky mělo zemětřesení potenciál poničit infrastrukturu. Podle agentury Reuters popraskaly silnice a v popadaly věci z poliček.

Guvernér provincie San Juan Sergio Uñac podle televize CNN vyzval obyvatele ke klidu. Dodal, že provincie spolupracuje s krizovými složkami i armádou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám