Hlavní obsah

Argentinská prezidentka má rakovinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Buenos Aires

Argentinská prezidentka Cristina Kirchnerová má rakovinu a podstoupí po Novém roce operaci, oznámila její kancelář. Rakovina zasáhla štítnou žlázu, citovala ve středu BBC mluvčího prezidentky.

Foto: Enrique Garcia Medina, Reuters

Argentinská prezidentka Cristina Kirchnerová

Článek

Osmapadesátiletá Kirchnerová před nedávnem začala svůj druhý mandát po drtivém vítězství v říjnových volbách. Karcinom byl u ní zjištěn dva dny před Štědrým dnem během rutinní lékařské prohlídky, uvedl prezidentčin mluvčí Alfredo Scoccimarro. Prognóza je ale dobrá, karcinom se nerozšířil na lymfatické uzliny.

Oznámení o nemoci hlavy státu podle BBC vyvolalo u veřejnosti šok. Kirchnerová působila v minulých týdnech velmi energicky a prosadila množství zákonů vyvolávajících spory.

Podle vyjádření její kanceláře prezidentka po operaci na 20 dnů do 24. ledna odstoupí z funkce a zastupovat ji bude viceprezident Amado Boudou.

Kirchnerová je manželkou bývalého prezidenta Nestora Kirchnera, který loni v říjnu zemřel na infarkt.

S rakovinou se v uplynulém roce potýkali i další státní předáci v Latinské Americe - venezuelský prezident Hugo Chávez, jeho paraguyaský kolega Fernando Lugo Méndez či bývalý prezident Brazílie Luiz Inácio Lula da Silva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám