Hlavní obsah

Američtí zákonodárci se omluvili černochům za otroctví

Novinky, rei, The Washington Post
WASHINGTON

Americká Sněmovna reprezentantů se omluvila černochům za nespravedlnost, které byli jejich předkové vystaveni v době obchodu s otroky. Zákonodárci se více než 140 let po zrušení otroctví omluvili za „hlubokou nespravedlnost, krutost, brutalitu a nelidskost otroctví a rasové segregace.

Foto: Profimedia.cz

Otroctví v USA zrušil v roce 1863 prezident Abraham Lincoln.

Článek

Rezoluci navrhl demokrat Steve Cohen, který zastupuje Memphis s většinou černošského obyvatelstva. „Doufám, že je to začátek dialogu o důsledcích otroctví a segregačních zákonů, který tato země potřebuje,“ řekl Cohen. O podobné gesto Senátu usiluje Tom Harkin z Iowy.

Senát se už v únoru omluvil za krutosti spáchané na původních obyvatelích Spojených států a před dvěma lety za nečinnost úřadů během lynčování Afroameričanů v minulých dobách. Před 27 lety se zase Kongres omluvil za umístění Američanů japonského původu v koncentračních táborech během druhé světové války.

O omluvu Kongresu usilují Afroameričané dlouho. Pokus brzdily obavy z dalších nároků potomků otroků, z nichž si mnozí skutečně nároky činí.

Černochům se už omluvily i některé federální státy, mezi nimi Virginie, Severní Karolina, Florida a Alabama, a také různé instituce, od bank po železniční společnosti.

Otrokářství v USA

Otroci chycení a dopravení převážně z Afriky provázeli kolonizaci amerického kontinentu od počátku. Jejich hospodářský význam postupně narůstal zejména ve státech amerického jihu. Občanská práva upíraly miliónům otroků zákoníky známé jako Jim Crow. Otroctví zrušil prezident Abraham Lincoln v roce 1863, čímž ve válce Severu pro Jihu oslabil jižní konfederaci, která o dva roky později kapitulovala.

Reklama

Výběr článků

Načítám