Hlavní obsah

Američtí vojáci střežící jaderné rakety holdovali drogám

Právo, ROŠ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident USA Donald Trump v dopise vůdci KLDR Kim Čong-unovi, v němž zrušil jejich summit, mimo jiné napsal, že jaderné síly USA jsou tak silné, že se modlí, aby nemusely být nikdy použity. S Trumpem se teď asi modlí kdekdo poté, co vyšlo najevo, že vojáci střežící americké strategické jaderné rakety nerušeně užívali v letech 2015–16 drogy.

Foto: Oleg Popov, Reuters

Američtí vojáci. Ilustrační foto.

Článek

O podrobnostech případu ze základny F. E. Warren ve státě Wyoming, který v březnu 2016 odstartovala neopatrná poznámka jednoho z nich na sociálních sítích, napsala agentura AP.

„Ačkoli to zní jako z filmu, není to z filmu,“ potvrdil hlavní prokurátor kapitán Charles Grimsley. Trest stihl celkem šestnáct vojáků, šest z nich vojenský soud usvědčil i z distribuce nelegálních drog. Jeden uprchl do Mexika. Většina vojáků ze základny spravující třetinu amerických raket Minuteman 3 patřila k jednotkám zajišťujícím bezpečnost raket i základny.

Drogy užívali mimo službu a vojáci se před nástupem služby podrobují testu. Jeden z nich ale přiznal, že pod vlivem LSD by nebyl v případě mimořádné události schopen nastoupit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám