Hlavní obsah

Američtí senátoři představili návrh zákona na omezení přístupu ke zbraním

Washington

Američtí senátoři z obou hlavních politických stran představili návrh zákona o omezení přístupu ke zbraním, první takové opatření za několik desetiletí. Současně odhlasovali, že se zákonem budou zabývat, hlasovat o něm mohou tento týden.

Foto: Tom Brenner, Reuters

Budova Kapitolu Spojených států, kde sídlí obě komory amerického Kongresu (Senát a Sněmovna reprezentantů).

Článek

Jedná se o „nejvýznamnější zákon proti násilí páchanému zbraněmi za posledních téměř 30 let“, napsal na Twitteru demokratický senátor Chris Murphy. Dodal, že tento právní předpis „zachrání tisíce životů“.

Návrh podle Murphyho podporuje zákony jednotlivých států, na jejichž základě by bylo možné odebírat zbraně lidem považovaným za nebezpečné sobě či ostatním. Počítá též s přísnějším prověřováním kupců zbraní ve věku 18 až 21 a lepší kontrolou nelegálního prodeje zbraní.

Senát je nyní rozdělený na 50 demokratů a 50 republikánů. Přijetí nových předpisů v této oblasti vyžaduje nejméně 60 hlasů, které by ale nyní mohly být k dispozici.

Rozhovory, které vedly k návrhu zákona, následovaly po sérii masových střeleb ve Spojených státech, včetně jedné ve škole v Uvalde v Texasu, kde střelec minulý měsíc zabil 19 malých dětí a dvě učitelky, a květnové střelbě v supermarketu v převážně černošské části Buffala, při níž střelec zabil deset lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám