Hlavní obsah

Americký soud uznal vinu kapitána lodi, při jejímž požáru zemřelo 34 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Federální soud v americké Kalifornii uznal vinu kapitána lodi, při jejímž požáru zemřelo před čtyřmi lety 34 lidí. Za trestný čin nedbalosti s následkem zabití může dostat deset let vězení. Informovala o tom v úterý agentura AP, podle níž jde o nejtragičtější námořní neštěstí nedávné historie Spojených států.

Foto: Profimedia.cz

Příbuzní obětí z lodě Conception před soudní budovou

Článek

Plameny zachvátily loď Conception s 39 lidmi na palubě v noci, kdy většina lidí spala v podpalubí.

Loď se vydala na třídenní potápěčskou exkurzi. Kapitánovi následovanému dalšími čtyřmi členy posádky se podařilo vyskočit, doplavat k nafukovacím člunům na zádi a dostat se do bezpečí. Loď kotvící jen několik desítek metrů od břehu se pak potopila a převrátila.

Přesnou příčinu požáru se podle AP dosud nepodařilo vyšetřovatelům zjistit. Prokuratura však devětašedesátiletého kapitána Jerryho Boylana vinila ze zanedbání povinností. Neustavil podle ní potřebné noční hlídky ani nepodrobil posádku nutnému požárnímu výcviku.

„Kapitán je odpovědný za všechno, co se stane na lodi, včetně toho nejdůležitějšího a tím je bezpečnost všech na palubě,“ řekl médiím žalobce Martin Estrada, podle něhož Boylan „těžce selhal“.

Na vyhlašování rozsudku dorazila i řada příbuzných lidí, kteří požár nepřežili. Mnozí z nich se po oznámení rozsudku objímali, někteří i plakali, napsala AP.

„Jsme moc rádi, že svět ví, že za to byl odpovědný Jerry Boylan a že byl shledán vinným,“ řekl AP Clark McIlvain, jehož 44letý syn Charles na lodi zahynul.

Zatím není jasné, jestli se Boylan proti verdiktu odvolá. O výši trestu by měl soud rozhodnout 8. února.

V USA obžalovali kapitána, na jehož lodi při požáru zemřely desítky potápěčů

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám