Hlavní obsah

Americký právník se upálil na protest proti fosilním palivům

Americký prominentní advokát a obhájce práv homosexuálů David Buckel v sobotu v New Yorku spáchal sebevraždu upálením. Britská BBC uvedla, že k upálení použil blíže neurčené fosilní palivo jako symbol svého protestu proti znečišťování klimatu.

Foto: Profimedia.cz

David Buckel na archivní fotografii

Článek

Pozůstatky šedesátiletého Buckela byly nalezeny v Prospect Parku v Brooklynu. Jeho smrt začala vyšetřovat policie, na místě však v nákupním vozíku našla vzkaz na rozloučenou a došla k závěru, že šlo o sebevraždu.

Buckel byl znám svým bojem za práva homosexuálů a později i za ochranu životního prostředí. Ve vzkazu napsal: „Většina lidí na planetě nyní dýchá vzduch znečištěný fosilními palivy a mnoho z nich umírá předčasně. Znečištění pustoší naši planetu, bobtná ve vzduchu, půdě, vodě i počasí. Moje předčasná smrt fosilním palivem představuje to, co sami sobě děláme.“

Kopii vzkazu obdržely rovněž některé enviromentální skupiny a redakce deníků, například The New York Times.

Foto: Profimedia.cz

Hillary Swanková (uprostřed) dostala za roli Brandona Teeny Oscara.

Právník Buckel se stal známým angažováním v případu vraždy a znásilnění transsexuála Brandona Teeny, který se stal předlohou filmu Kluci nepláčou z roku 1999. Za roli Teeny získala Hillary Swanková Oscara.

Reklama

Výběr článků

Načítám