Hlavní obsah

Americký pár prodal data o jaderných ponorkách. SD karta byla v sendviči s burákovým máslem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Bývalý jaderný inženýr amerického námořnictva 42letý Jonathan Toebbe a jeho o tři roky starší žena Diana byli zatčeni americkým Federálním úřadem pro vyšetřování (FBI) a obviněni z porušení zákona o jaderné energii. Podle nedělní zprávy ministerstva spravedlnosti prodávali tajné informace člověku, o němž si mysleli, že zastupuje cizí mocnosti.

Foto: Brian Witte, ČTK/AP

Dům Jonathana a Diany Toebbových v Annapolisu

Článek

Bývalý poručík námořnictva Toebbe měl kvůli své práci přístup k tajným datům o jaderných ponorkách. Měl bezpečnostní prověrku, která mu to umožňovala. Se svou ženou je prodávali za 100 tisíc dolarů (2,2 milionu Kč) v kryptoměně.

Toebbe se pokusil spojit s vládou cizí země, která není v obvinění jmenována.

„Omlouvám se za mizerný překlad do vašeho jazyka. Prosím předejte tento dopis vaší vojenské zpravodajské službě. Myslím, že tato informace bude mít velkou hodnotu pro vaši zemi. Není to hoax,“ měl napsat Toebbe představiteli cizí země.

Podle žaloby Toebbe poslal hned po odchodu od námořnictva 1. dubna 2020 zahraniční vládě balíček obsahující vzorky tajných dat a návod pro ustavení tajné komunikace přes zašifrovaný komunikační kanál.

Foto: Chief Petty Officer Amanda Gray, ČTK/AP

Americká jaderná ponorka třídy Virginia SSN Missouri

K FBI se balíček dostal v prosinci 2020. Úřad vyslal svého agenta, aby se vydával za představitele oné cizí mocnosti, který dostal příkaz spojit se s párem. Agent Toebbemu nabídl v zašifrovaném v e-mailu dar za data. Toebbe byl však opatrný a chtěl využít mrtvou schránku a kryptoměnu. V březnu 2021 napsal, že platba 100 tisíc dolarů v kryptoměně „by mi dostatečně prokázala, že nejste nežádoucí třetí strana, které se mi snaží způsobit problémy“.

Když 8. července dostal zálohu 10 tisíc dolarů, nechal se Toebbe tajným agentem FBI přesvědčit, aby předával informace přes mrtvou schránku.

Zašifrovaná data v mrtvých schránkách

Poprvé mu takto předal letos 28. června 16GB SD kartu, která „byla zabalená v igelitovém sáčku v sendviči mezi dvěma napůl překrojenými plátky chleba namazanými burákovým máslem“. Na kartě byla „citlivá data o konstrukci, operačních parametrech a výkonnosti jaderných reaktorů ponorek třídy Virginia“. Dostal za to dalších 20 tisíc dolarů.

Další kartu se zašifrovanými daty předal 28. srpna přes jinou mrtvou schránku v balíčku žvýkaček. Když dostal zaplaceno 70 tisíc dolarů v kryptoměně, předal šifrovací klíč. I data na druhé SD kartě obsahovala informace o jaderných reaktorech na palubě ponorek třídy Virginia.

Pár byl zadržen v sobotu, když dal další kartu do mrtvé schránky.

Zatím není jasné, na jakou zemi se pár obracel. Před soudem dvojice poprvé stane v úterý.

Toebbe, který pro vládu pracoval od roku 2012, byl třikrát vyznamenán, jednou za boj proti globálnímu terorismu.

Reklama

Výběr článků

Načítám