Hlavní obsah

Amerického rappera žalují o 17 miliard kvůli ušlapaným na festivalu Astroworld

– Houston

Odškodné ve výši 750 milionů dolarů (16,7 miliardy Kč) požaduje skupina více než 125 lidí po pořadatelích festivalu Astroworld v texaském Houstonu, na němž bylo v davu ušlapáno deset lidí. Žaloba směřuje také na hlavní hvězdu festivalu, rappera Scotta Travise, který festival spoluorganizoval a během jehož koncertu k tragédii došlo. Zpěvák ve vystoupení pokračoval, i když už mezi diváky zasahovaly sanitky, uvedla stanice BBC.

Foto: Amy Harris, ČTK/AP

Travis Scott při vystoupení na festivalu Astroworld

Článek

V žalobě, pod níž jsou podepsáni i pozůstalí po jedné z obětí, 21letém Axelovi Acostovi, stojí, že Acosta byl „umačkán davem, který byl podněcován, byl neukázněný a vymkl se kontrole“, a umíral na zemi, zatímco hudba zněla ještě skoro 40 minut. Travisi Scottovi je především vytýkáno, že pokračoval ve vystoupení navzdory tomu, „že se davem před pódiem přenášela bezvládná těla“.

Scott tvrdí, že se o tragédii dozvěděl až po konci svého setu, když sešel k pódia. Po koncertě na Instagramu uvedl, že si při vystoupení „nedokázal představit vážnost situace”.

Rappeři Travis Scott a Drake čelí žalobě kvůli koncertu, při kterém zemřelo osm lidí

Zahraniční

V prvních prohlášeních ale zaznívalo, že rapper opakovaně vyzýval dav, aby se netlačil k pódiu. Scotta za to, že pokračoval ve vystoupení, kritizoval minulý týden i šéf houstonských hasičů a záchranářů Samuel Peña. „V jednu chvíli tam byla sanitka, která se snažila dostat se přes dav ovládaný umělcem,“ řekl Peña.

Žaloba směřuje také na ochranku festivalu, provozovatele zdravotnické služby v areálu, promotérskou organizaci Live Nation, provozovatele NRG Parku, kde se festival konal, firmu Apple, která koncert streamovala, nebo gramofirmy Epic a Cactus Jack, které nahrávky Travise Scotta vydávají.

Tragédie na festivalu Astroworld: Osm mrtvých, 300 zraněných

Amerika

Není to však jediná žaloba, které bude Scott čelit. Právník Tony Buzbee oznámil, že jménem stovky lidí míní podat další.

Během večera 5. listopadu zemřelo na místě osm lidí, dva další podlehli zraněním později. V neděli zemřel devítiletý Ezra Blount, který byl od tragédie v bezvědomí napojený na přístroje a měl vážně poškozené orgány i mozek. Na festivalu umírali především mladí, nejstarší oběť má 27 let.

Astroworld je hudební festival, který založil Travis Scott a který se koná každoročně v Houstonu. Letos byla akce potřetí.

Počet obětí tlačenice při festivalu Astroworld vzrostl na deset

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám