Hlavní obsah

Americké volby měly rekordní účast, zřejmě nejvyšší za sto let

Novinky, CNN, nka, AP
WASHINGTON

O prezidentské volby ve Spojených státech projevil zájem rekordní počet lidí, volební účast byla podle některých odhadů nejvyšší za posledních sto let. Od odevzdání hlasu pro svého favorita Američany neodradily ani dlouhé fronty a na některých místech země déšť.

Článek

Některé odhady po sečtení 88 procent volebních okrsků udávají, že do volebních místností dorazilo zhruba 136,6 miliónu občanů. To by odpovídalo volební účasti 64,1 procenta, nejvyšší hodnotě od roku 1908, kdy se k volbám dostavilo 65,7 procenta voličů. Jde však pouze o předběžné odhady, podle jiných expertů zájem o letošní volby překonal pouze čtyřicetileté maximum.

Rekordní účast s sebou přinesla i problémy, někteří voliči před volebními místnostmi čekali až dvě hodiny. V atmosféře předvolebního nadšení ale většinu z nich nemohlo nic odradit.

"Být Američan je dneska báječné,“ popsal své pocity učitel z Orangeburgu v Jižní Karolíně Jude Elliott. ”Volební místnost byla narvaná - mladí, staří, černoši, běloši, postižení, zdraví...Bylo to ohromné,” líčil zapáleně Elliott, který na vhození hlasovacího lístku čekal hodinu a půl místo obvyklých pěti minut.

Ve virginském Richmondu se k frontám přidal déšť. “Lidé stáli v dešti, v zimě, se svými dětmi. Byli tam i lidé, kterým mohlo být okolo sta let, s berlemi a invalidními vozíky,” popisuje psycholožka Elmira Luckeyová. Ta v dešti prostála dvě hodiny. Lidé okolo ní si prý na špatné počasí stěžovali, nakonec ale neodešel nikdo.

Někteří šťastlivci odvolili hned

Ne všude se ale tvořily dlouhé fronty. Mezi šťastlivce patřil i Nathan Grebowiec z městečka Plainville v Kansasu. “Přišel jsem tam v deset ráno a dělal jsem si legraci, že fronta jsem já s manželkou. A to jen proto, že jsem ji pustil do dveří,” smál se republikán Grebowiec, který prý letos poprvé volil demokrata.

Grebowiec z republikánského tábora přeběhl, mnoho republikánů ale volby bojkotovalo úplně. Podle expertů se letos u voleb ukázalo méně příznivců republikánů, řada tradičně republikánských států zaznamenala oproti minulým volbám nižší volební účast .

Změnila se i demografická skladba voličů. Zatímco v roce 2000 tvořili běloši 81 procent voličů, letos už to bylo jen 74 procent. K volbám přišlo více Hispánců, černochů a mladých lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám