Hlavní obsah

Americké námořnictvo převzalo futuristický torpédoborec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Torpédoborec USS Zumwalt, který je díky svému tvaru obtížně detekovatelný radarem, převzalo v pátek americké námořnictvo v loděnici Bath Iron Works. Do služby bude zařazen 15. října. Do té doby bude posádka kapitána Kirka loď testovat.

Foto: US Navy, Reuters

Torpédoborec USS Zumwalt (DDG 1000)

Článek

„Posádka Zumwaltu se dlouhé měsíce svědomitě připravovala na tento den a jsme připraveni a vzrušeni, že přebíráme loď ve jménu námořnictva,“ uvedl James Kirk v pátečním prohlášení.

Loď výtlaku 15 700 tun, jejíž posádku tvoří 143 námořníků a námořnic, má nezvyklou podobu, trupy i nástavbu tvoří lomené plochy, aby byl radarový obraz co nejmenší. Torpédoborec proto spadá do kategorie stealth. Má i odlišný tvar trupu s menším ponorem, protože je prioritně určen pro boj v pobřežních vodách.

Loď je vybavena dvěma plynovými turbínami Rolls-Royce pohánějící dva generátory o výkonu 78 MW. Energie slouží nejen k pohonu dvou elektromotorů roztáčejících dva lodní šrouby poskytujících lodi rychlost až 30 uzlů. (55 km/h). Dodává také energii vyvíjenému laserovému a elektromagnetickému dělu.

„Působivá loď má nový design a jsou v nich použity vyspělé nové technologie, které poskytnou námořnictvu novou generaci schopností,“ uvedl programový manažer námořnictva pro torpédoborce třídy Zumwalt kontraadmirál Jim Downey.

Klasickou výzbroj tvoří děla ráže 155 mm s dostřelem 100 km a sila pro 80 střel Tomahawk, Sea Sparrow SM3 i protiponorkové střely ASROC.

Námořnictvo zařadí postupně do výzbroje tři torpédoborce třídy Zumwalt, což celkem přijde na 22,5 miliardy dolarů. Právě kvůli vysokým nákladů byl počet silně seškrtán, původně se předpokládalo dodání 32 torpédoborců této třídy, což samozřejmě zvýšilo cenu za jednotkový kus. Ukázalo se, že ale tak vyspělé torpédoborce se ve většině současných konfliktů neuplatní a objednaly se další zmodernizované torpédoborce třídy Arleigh Burke.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám