Hlavní obsah

Americká prokuratura zahájila vyšetřování Trumpa kvůli tajným dokumentům

Washington

Americká federální prokuratura začala vyšetřovat, zda bývalý prezident Donald Trump při svém působení v úřadu nakládal správně s tajnými dokumenty. S odvoláním na dvě informované osoby o tom informoval list The New York Times (NYT). Některé materiály Trump z Bílého domu odvezl do své rezidence na Floridě.

Foto: Eduardo Munoz, Reuters

Donald Trump hovoří ve svém golfovém klubu v Bedminsteru.

Článek

Velká porota se soustředí na zjištění Národního archivu USA z letošního ledna, podle kterého si Trump na konci svého funkčního období do svého floridského resortu Mar-a-Lago odvezl 15 krabic s materiály včetně vládních dokumentů, suvenýrů a darů od zahraničních lídrů či dopisů.

Byly mezi nimi i položky označené jako tajné.

Předmětem vyšetřování je podle anonymního zdroje NYT způsob, jakým se dokumenty dostaly z Washingtonu na Floridu, kdo je zabalil nebo jak byly v Trumpově resortu uchovány.

Trump pravidelně ucpával záchod roztrhanými dokumenty, tvrdí nová kniha

Zahraniční

Zjišťuje se také, kdo o odvezení utajovaných materiálů z Bílého domu věděl.

Při vyšetřování nakládání s utajovanými dokumenty se obvinění vznášejí jen zřídka, poznamenává NYT.

Ministerstvo spravedlnosti je však obvykle vede, aby zjistilo, zda mohlo dojít k vyzrazení některých citlivých informací, a aby případně mohly zpravodajské služby přijmout opatření na ochranu zdrojů či postupů.

Podobnému šetření čelila v roce 2016 i tehdejší kandidátka na prezidentku Hillary Clintonová kvůli své elektronické korespondenci, předvolební aféra se nakonec obešla bez jejího stíhání.

Trump se dopustil pohrdání soudem, denně musí platit 10 000 dolarů

Zahraniční

Vyšetřování, které se týká nakládání s utajovanými materiály, je další z řady právních problémů, jimž Trump 15 měsíců po odchodu z funkce čelí.

Prokuratura v Atlantě exprezidenta vyšetřuje, zda se snažil ovlivnit výsledky předloňských prezidentských voleb ve státě Georgia.

Dalšímu vyšetřování, tentokrát kvůli podezření na daňové a další finanční podvody ve své firmě, čelí někdejší prezident ve státě New York.

Reklama

Výběr článků

Načítám