Hlavní obsah

Američanům se porouchal meteorologický satelit, právě před sezónou hurikánů

Klíčový americký meteorologický satelit GOES-13 se porouchal. Stalo se to zrovna před hurikánovou sezónou, která oficiálně začíná 1. června. Američtí experti přitom očekávají, že letošní sezóna vzdušných vírů bude mimořádně rušná.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

USA letos očekává rušnou sezónu hurikánů. Ilustrační foto

Článek

Porouchaná družice má pomáhat při předpovědích počasí na pobřeží Atlantiku. Americký Národní úřad pro oceány a ovzduší (NOAA) má k dispozici trojici satelitů s označením GOES (Geostationary Operational Environmental Satellites), které zkonstruovala firma Boeing.

Jejich životnost by měla obnášet deset let, přičemž GOES-13 byl na oběžnou dráhu vypuštěn v roce 2006. Tentýž satelit už loni nefungoval po tři týdny.

NOAA v sobotu oznámil, že aktivoval záložní satelit, jenž bude monitorovat východní pobřeží USA během úsilí o zprovoznění GOES-13. "V tuto chvíli nedokážeme odhadnout, kdy bude znovu schopen provozu," uvedl NOAA.

Sezóna hurikánů v karibsko-atlantické oblasti přitom začíná už příští víkend a trvat bude půl roku. Ve čtvrtek NOAA varoval, že sezóna možná bude "extrémně aktivní". Mohlo by se během ní zrodit odhadem 13 až 20 tropických bouří, z nichž sedm až 11 prý zesílí na hurikány.

Reklama

Výběr článků

Načítám